Onze anys creixent en les trobades
68 famílies amb persones amb síndrome de Down van compartir un nou cap de setmana a Sant Pere. Aquest any, la trobada va tenir la música com a principal eix d'animació.
La casa de colònies de la Riera, a Sant Pere de Torelló, va acollir els dies 7 i 8 de juny passat l'11a edició de la Trobada d'Espai 21, de famílies amb persones amb síndrome de Down.
S'hi van aplegar, aquesta vegada, 68 famílies i hi van acabar passant 268 persones d'arreu de Catalunya, que van compartir un cap de setmana de lleure i alhora de formació al voltant de la realitat que viuen i dels recursos que tenen a l'abast per continuar avançant en la millora de la qualitat de vida i vèncer els estigmes que, en determinats àmbits, encara hi ha respecte a la síndrome de Down.
Per nosaltres, la discapacitat no és un problema sinó una característica més de la nostra vida habitual i volem que la societat que ens envolta també ho visqui així, explicava a tall de valoració un dels coordinadors de la trobada, Francesc Mateu.
Una altra de les coordinadores, Dolors Comerma, destacava que any rere any noves famílies se sumen a la trobada i hi troben un espai per compartir experiències; posar-ho en comú és enriquidor per a tothom.
Cada any, la trobada d'Espai 21 que pren el nom del cromosoma que, per la seva repetició, provoca la síndrome gira al voltant d'un tema que neix a proposta dels mateixos participants.
Aquest any va ser la música, una disciplina que com a procés d'aprenentatge o superació, com a lleure o fins i tot com a teràpia és una de les eines que tenim al nostre abast, deia Mateu.
I a l'hora d'abordar-ho no s'hi van posar per poc. La trobada va tenir la visita i els concerts del grup FreeKids, La'x'Busto amb els Herois i l'Orquestra de Violoncels de l'Escola de Música de Manlleu.
Es dóna al cas, a més, que un grup de joves dels que participen en la trobada havien preparat temps enrere una coreografia del Llença't, de Lax'n'Busto, i la van poder ballar en directe davant del grup, explicava Comerma.
Una vintena de voluntaris van col·laborar en la logística de la trobada, que després de passar per Taradell i l'Esquirol s'ha celebrat per setè any a Sant Pere un any se'n van fer dues. Al Molí de la Riera ens hi sentim molt bé i des de la casa hi ha una gran complicitat amb la trobada, agraïa Comerma. Això explica que l'hagin acabat convertint en seu permanent.