Una planta termosolar produirà a Riudoms electricitat per a 40.000 persones

La central serà pionera, costarà 100 milions, es començarà a final d'any i crearà 125 llocs de treball

Possiblement aquest sigui el projecte de més envergadura que s'ha fet mai a Riudoms, pel cost global de la inversió –més de 100 milions d'euros–, però és que també és una aposta pionera a Catalunya i gairebé a l'Estat espanyol en l'àmbit de les energies renovables, ja que una central semblant, fins ara, només s'ha impulsat prop de Sevilla. L'empresa Agni Iberpower SL promou aquesta iniciativa: la instal·lació d'una planta termosolar que ha de generar l'electricitat equivalent al consum que pot fer una població de 40.000 persones a partir de l'aprofitament de l'energia solar. Per això caldrà col·locar fins a 26 plaques solars i 35 MW de potència, a més de construir-hi un edifici on aniran els transformadors i el material tècnic necessaris. La central, de 15 MW de potència, s'ubicarà en un complex d'unes 32 hectàrees al costat de la riera d'Alforja, on s'haurà d'accedir des del camí de Sant Pau. També s'hi preveuen les línies d'evacuació. A recomanació de la direcció general del Paisatge, es mirarà que l'edifici s'integri en el medi amb el seu recobriment amb palets de riu, per establir una mena de mur verd per separar-lo de la riera d'Alforja.

Les obres de construcció hauran de començar a final d'any. Mentre durin, es podrien crear fins a 125 llocs de treball més, i un cop la planta comenci a produir, s'hi podrien quedar de manera estable una trentena de treballadors.

Com funciona?

La Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona ja ha aprovat el pla especial urbanístic que permetrà la instal·lació d'aquesta central termosolar amb el vistiplau del departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, el de Medi Ambient, de l'Agència Catalana de l'Aigua, la direcció general de Paisatge, el departament de Cultura i l'Institut Geològic de Catalunya i ara fa falta que l'empresa aconsegueixi els permisos de Fecsa-Endesa per poder connectar l'energia que es produeixi a la xarxa. Una instal·lació d'aquestes característiques funciona a partir d'un sistema de miralls, situats de manera que, per la part central que queda, hi passa una canonada amb uns productes químics especials que amb l'escalfament esdevenen gas, que alhora fan moure unes turbines que converteixen el moviment en energia elèctrica.

Les condicions

L'Ajuntament no ha cedit fàcilment, i Agni Iberpower SL ha hagut de cedir a algunes de les condicions que es van imposar des de l'administració local. En aquest sentit, l'empresa no podrà impermeabilitzar la terra de les finques, haurà de respectar les mines d'aigua que passin pel subsòl i crear una barrera vegetal que redueixi la visió de les plaques des de les finques properes i, finalment, un cop s'hagi esgotat el temps de vida útil de la instal·lació, aproximadament 25 anys, s'haurà de desmantellar i la finca s'haurà de poder tornar a destinar a l'agricultura.

A la carretera del Parc Samà, un cop passat el camí de Blancafort, també s'hi ha projectat un parc fotovoltaic que tindria una potència d'uns 500 kW i, tot i que ja s'ha aprovat el pla especial urbanístic, encara no s'ha donat la llicència d'obres perquè de moment no s'ha trobat el finançament necessari, segons explicaven fonts municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.