Religió
Els musulmans de Torelló conviden a passar el dejuni amb ells
El ramadà més plural
És la tercera vegada que organitzen un acte així, amb la voluntat de donar a conèixer les seves creences i tradicions
La comunitat musulmana de Torelló (Osona) va convidar divendres a tothom a poder viure i compartir el final del dejuni del dia dins del mes del ramadà. S'hi van acostar càrrecs municipals, encapçalats per l'alcalde, Santi Vivet (CiU), el rector de les dues parròquies del poble, Joan Torra, representants d'entitats i persones a títol individual, fins a una trentena d'assistents. L'experiència no era nova. Pretén reforçar els vincles i la coneixença mútua entre la comunitat musulmana i altres confessions religioses o, simplement, la resta de veïns del poble. Els convidats van poder seguir les dues últimes pregàries del dia, la de la posta del sol i la que tanca la jornada, i compartir un generós sopar amb plats típics. L'imam Idriss Harnat, vingut del Marroc, és qui dirigeix les pregàries del ramadà a Torelló durant tot el mes.
L'escenari del dejuni va ser el gimnàs de l'escola Marta Mata, al barri de Montserrat. És el tercer any que l'Ajuntament de Torelló els cedeix aquest espai per celebrar-hi el mes del ramadà, a l'espera que en puguin tenir un de propi. Durant un petit torn d'intervencions al final del sopar, l'alcalde els va dir que s'hi està a sobre –“fa mesos que n'estem parlant”– i va afegir que, entre altres raons, cal concretar-ho aviat perquè l'any que ve el ramadà s'escau gairebé 15 dies abans en el calendari i el gimnàs de l'escola Marta Mata no es podrà utilitzar “perquè encara no haurà acabat el curs”. Una nau en un polígon industrial sembla, ara mateix, l'alternativa més possible. Si no pot ser la definitiva, però, va assegurar: “Trobarem una solució per a l'any que ve”. El president del Consell de Marroquins d'Osona, Youssef Alloui, que conduïa l'acte, va subratllar el fet que la celebració del ramadà s'estigués fent, justament, en una escola: “Perquè és a l'escola on els nostres fills són nanos com els altres i desapareixen els murs que, a fora, són més difícils de trencar.”
El president del centre Alhidaya, Abdelillah El Bekkali, va agrair la predisposició de l'Ajuntament a atendre les demandes dels musulmans respecte al seu lloc de culte, i l'acolliment que aquests tres anys han trobat a l'escola Marta Mata, “on tot han estat facilitats”. La seva directora, Berta Faro, va dir que la cessió d'un espai públic per a l'activitat d'una entitat del poble “és la cosa més normal del món”. I va aprofitar el moment d'adreçar-se als assistents, en aquell moment més de 150 persones, per desitjar que ben aviat un acte com aquell el puguin compartir no només les dones convidades, sinó també “les vostres esposes i companyes que ens han fet aquest meravellós sopar”, però que seguien el final del dejuni des del seu propi espai. “La nostra cultura també la va viure, aquesta situació, i tot evoluciona”, va recordar entre aplaudiments.
Per la seva banda, mossèn Joan Torra va agrair la invitació i va dir que la comunitat cristiana de Torelló se sentia en deute, fet que intentarà compensar el Nadal que ve “convidant-vos a la nostra festa i a menjar torrons”. Va reflexionar sobre l'existència de Déu i la manera com s'expressa en les diferents religions per dir que, en el fons, “són diferents respostes a una mateixa pregunta”. I que si la pregunta “ens uneix en allò més profund, el que no ha de fer mai la resposta és dividir-nos”. Totes les intervencions van ser en català.