Joan Fontcuberta descobreix el fotomosaic del Tricentenari
El fotògraf de la Roca ha creat l'obra a partir de fotografies aportades pels ciutadans
El fotomosaic mural de ceràmica El món neix en cada petó, de l'artista Joan Fontcuberta, resident a la Roca del Vallès i amb estudi a Roca Umbert de Granollers, ja llueix a la plaça Isidre Nonell, al districte de Ciutat Vella de Barcelona.
L'obra artística s'inclou dins els actes de commemoració del Tricentenari del 1714.
El fotomosaic, que reprodueix la imatge d'un petó, està compost per 4.000 rajoles d'imatges facilitades pels lectors d'El Periódico. El diari va recollir durant més d'un mes i mig fotografies de Moments de llibertat dels ciutadans mitjançant Twitter i Instagram (amb l'etiqueta #Momentsdellibertat) i per correu electrònic.
La instal·lació artística està constituïda per 80 columnes de rajoles i 50 files que sumen 30,4 metres quadrats 3,8 metres d'alt i 8 de llarg de fotografies que van presentar els ciutadans, que reproduïen imatges d'amics, fills, pares, mascotes, paisatges o escenes quotidianes de la vida, com una nit de copes. La tria de les imatges es va fer tenint en compte el seu color i la seva densitat, i el resultat és una imatge espectacular que passarà a engruixir l'art públic a la ciutat. El mural té una doble lectura. Si es mira de prop es poden veure les diferents fotografies enviades pels ciutadans, i si es mira de lluny es veu la imatge del petó d'una parella.
Les imatges triades per formar el mural es van imprimir a través de la fotoceràmica. En aquest punt, Fontcuberta va tenir la col·laboració del ceramista Toni Cumella, de Granollers. Es tracta d'una tècnica que consisteix a transferir la imatge a un esmalt aplicat sobre rajoles de gres, de manera que pot suportar tota mena d'inclemències.
En la inauguració, Fontcuberta va explicar que apostava perquè l'obra es converteixi en una icona, i va destacar que volia plasmar el lema del Tricentenari, Viure lliure, des d'una perspectiva positiva. Volia fugir d'un mur de lamentacions, i que fos un mur d'alegria, una proposta optimista de futur, va dir el fotògraf, que defineix l'obra com un gran àlbum de família instal·lat en un mur físic de Facebook. Esdevé una obra coral feta pels barcelonins que es pot entendre com l'actualització d'un àlbum de família tradicional, concretament de la gran família barcelonina.
Fontcuberta ha explicat que la seva creació prova que el dret a viure lliure que defensaven els barcelonins del segle XVIII es pot extrapolar a molts àmbits del present i del futur. Il·lustrar aquesta voluntat amb un petó és una via que defuig les iconografies èpiques del 1714 per projectar un horitzó positiu i optimista.
Toni Soler, comissari del Tricentenari a Barcelona, va anunciar que l'obra mural es convertirà en una nova icona de la ciutat. Esperem que ens ajudi de manera gràfica i estimulant a explicar qui som, i què estem celebrant o reivindicant.
Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona Xavier Trias va remarcar que es tractava d'una metàfora extraordinària d'estimació, del que vol ser aquest país: un país obert a tothom, on cadascú defensa les seves llibertats i els seus drets, però que al mateix temps està disposat a fer un acte d'amor col·lectiu de lliurament als altres.