Societat

Banyoles, melic de la cultura del foc dels Països Catalans

És el marc, aquest cap de setmana, de la Fira del Món del Foc, que es reprèn després de set anys, amb tastets d'espectacles d'arreu

Es va deixar de fer per la restrictiva directiva del foc de la UE

Una mascletada del País Valencià, els salts de plens de la Patum Infantil de Berga, el Ball Parlat de Vilafranca del Penedès o la Tronada de Reus són alguns dels espectacles que es podran veure en la gran festa de la cultura del foc que se celebra a Banyoles durant tot el cap de setmana que ve. Hi participen 43 colles d'arreu dels Països Catalans, la majoria de les quals oferiran tastets de les respectives manifestacions, però en alguns casos els espectacles sencers, com ara en el cas de la Tronada de Reus, que per primera vegada es representarà a fora de la ciutat.

Que Banyoles es convertirà per tres dies en la capital cultural del foc dels Països Catalans ho demostra el fet que en total aplegarà uns 1.300 participants, 350 en les jornades de formació i al voltant de 250 diables en el correfoc que s'hi farà.

La capital del Pla de l'Estany reprèn, doncs, la Fira del Món del Foc, que l'any 2007 la directiva del foc de la Unió Europea va frustrar. Ara, amb tot aclarit i amb permís per als espectacles de foc tradicionals, en què els participants han passat un procés de formació, Banyoles celebrarà la quarta edició d'aquesta fira, organitzada per la colla de diables local Gàrgoles de Foc i per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament.

Aquesta fira del foc va ser organitzada i creada pel grup de diables banyolí ara fa deu anys amb l'objectiu de convertir-la en una mostra de la cultura del foc dels Països Catalans. Volien que fos itinerant i biennal i se'n van fer dues edicions més a fora de la vila.

El programa s'obrirà el 18 de juliol al vespre, amb una tronada i una carretillada, una cercavila amb la participació de bestiari de foc i un espectacle que servirà de pregó. L'endemà, a les nou del matí, hi haurà unes matines amb espectacle de foc que serviran per despertar sorollosament la gent, i fins al migdia es duran a terme exhibicions d'una colla de la Catalunya del Nord, una plantada de bèsties de la faràndula de diferents indrets i la rua de bèsties infantils.

La nit de dissabte, dia 19, començarà amb l'estrena de l'espectacle Banyoles i el foc, de la colla castellera Esperxats de l'Estany, la colla sardanista Banyoles i Gàrgoles de Foc. Seguidament començarà un correfoc, l'encesa final d'aquesta rua i un castell de focs tradicional d'estructura horitzontal, a diferència dels tradicionals, en què és vertical. Un concert amb els valencians Aspencat i els banyolins Germà Negre tancarà la jornada.

La Patum

Diumenge a les deu del matí sortirà una colla de trabucaires i a mig matí s'oferiran els Versots i el ball de Sant Miquel. La Patum Infantil de Berga es posarà en escena al migdia, i quan acabi començarà una cercavila. El punt final de la fira consistirà en una espectacular mascletada.

Els escenaris seran els carrers i places del centre, però les matines de dissabte es distribuiran pels barris. Hi haurà també una fira professional relacionada amb el tema, una de productes artesans i diverses exposicions. A la finca de Casa Nostra del municipi veí de Porqueres hi haurà un espai d'acampada.

LES XIFRES

250
diables
i dimonis seran els encarregats de l'oferta nocturna de correfocs de demà passat.
1.300
persones
seran les protagonistes de l'oferta de foc, música i cultura de la capital del Pla de l'Estany.
43
grups
d'espectacles de foc participen en la fira d'aquest cap de setmana a Banyoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia