Societat

Cooperació

Integrar discapacitats a través dels castells

Castellers de la il·lusió

Neix un nou projecte, la Colla Ziga-Zaga de Valls, formada per persones amb discapacitat que fan castells com a eina d'integració social

Voluntaris de les dues colles rivals de Valls aparquen les diferències per fer pinya i participar conjuntament en aquest projecte

Un 3d5 o un 4d5 descarregats a la plaça de Vilabella (Alt Camp) no formarien habitualment part de les cròniques castelleres del país si no fos que al darrere hi ha la Colla FM Ziga-Zaga de Valls, la primera colla castellera que aplega i treballa amb persones amb disminució psíquica. Un projecte que, amb poc més de tres mesos de vida, ha aconseguit que els castells siguin també una eina de normalització i de socialització i que, fins i tot, esperoni el desenvolupament personal dels seus components.

“Al principi, vàrem trobar nois que ni tan sols es comunicaven i no volien pujar”, explica Maria Jesús
Ayllón, col·laboradora del projecte. “Ara volen pujar tots, però el més rellevant és que saben que és tan important el que puja com el que és a la pinya. Valoren qualsevol posició.”
Ayllón assenyala, en aquest sentit, que els castells els ofereixen un valor de solidaritat i de comprendre que tothom és important en funció de la feina que pugui desenvolupar. “Ara, parlen de sentiment i de valors” i
se senten partícips de la cultura popular.

La Colla FM Ziga-Zaga de Valls fa assajos oberts cada dos dimecres. La iniciativa ha aconseguit sumar components de la Colla Jove i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que aquest dia deixen de banda la seva rivalitat i els colors de les camises per donar un cop de mà. De fet, un membre dels vermells i un dels rosats tenen la responsabilitat d'ajudar el cap de colla, JoaquínMurillo, a organitzar la pinya. “Aquí tots som Ziga-Zaga”, explica Murillo.

La iniciativa ha anat prenent cos i ara la colla té prop d'un centenar de persones que hi prenen part per aixecar els castells on hi ha els membres del Ziga-Zaga, però també monitors i gent de les colles de la ciutat o que a iniciativa pròpia s'hi suma. “Ara, estem intentant que només siguin ells i els monitors els que comencin a fer les construccions sols”, explica Murillo.

Per aquest motiu, s'està treballant amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) per veure com es pot encabir la seva activitat en aquest organisme, tant pel que fa a les normes de seguretat com en assegurances dels castellers. Un paraigua que els seria molt important per donar també més relleu a la iniciativa, malgrat que la colla no vol parlar d'actuacions, sinó d'activitats dels membres.

Amb tot, són els mateixos protagonistes els que “empenyen” i “ja ens estan demanant camises”, segons Murillo. De moment, però, la iniciativa té un pressupost molt ajustat i els cascs, les faixes i unes quantes samarretes, a més d'alguns dels desplaçaments que han hagut de finançar, han posat al límit els 1.500 euros que tenien com a pressupost.

D'empresa a projecte social

L'origen de la Colla FM Ziga-Zaga és lluny del que ha acabat sent en l'actualitat. Fa un parell d'anys, l'empresa FM Logistics, una multinacional situada a Valls que, amb uns 300 treballadors, s'encarrega de la distribució per a una gran firma, va impulsar el projecte Blue Hearts. La idea era desenvolupar el treball en equip de la seva plantilla en projectes fora de l'àmbit laboral.

La iniciativa d'aplicar-ho al món dels castells va anar creixent fins que el seu impulsor, Joaquín Murillo, es va posar en contacte amb el CE Ziga-Zaga conscient que la feina que s'estava desenvolupant podia ser útil a col·lectius que treballen en tasques socials. El CE Ziga-Zaga, que aquests dies celebra el cinquè aniversari i és un dels pocs clubs esportius per a discapacitats de Catalunya, de seguida es va abocar en el que ha esdevingut “una experiència molt interessant i emotiva”. El formen persones d'entre 20 i 50 anys, majoritàriament procedents d'una fundació laboral, que desenvolupen activitats esportives a través d'aquesta associació.

Després d'intercanvis amb colles com ara els Xiquets d'Alcover i de visitar els locals d'assaig d'altres grups, la Colla FM Ziga-Zaga va començar a consolidar-se fa tres mesos i ha començat a emprendre el camí en solitari. Uns intercanvis i experiències de coneixement mutu que al cap de colla li agradaria compartir amb altres camises.

En cartera té diversos projectes, com ara la possibilitat d'actuar en la inauguració o cloenda dels Specials Olympics. Dins la mateixa empresa FM Logístics, l'experiència ha fet que també es parli de castells internacionalment i que properament hi hagi
la possibilitat de fer una trobada a Madrid amb una experiència similar amb jugadors de rugbi. “Una trobada rugbi-castells i Madrid-Catalunya”, diu Murillo.

La colla
La Colla FM Ziga-Zaga es va crear fa tres mesos i fan assajos cada 15 dies.
100
persones
integren, ara per ara, la colla, entre les quals hi ha membres de Ziga Zaga i altres col·laboradors de les colles vallenques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.