Societat

Argentona commemora el 1714 amb un càntir únic

Aquesta Fira de Ceràmica i Terrissa del Maresme és la més important de l'estat espanyol i aquest any té com a convidat especial l'Àsia en la mostra de cinema

La Fira Inter­na­ci­o­nal de Ceràmica i Ter­rissa d'Argen­tona, que es cele­bra el 2, 3 i 4 d'agost, aquest any vol fer una com­me­mo­ració espe­cial al 1714. Per això, el Museu del Càntir, que orga­nitza la fira, ha fet una peça única per aquesta ocasió, va expli­car a aquest diari el seu direc­tor, Oriol Calvo. Es tracta d'un càntir que emula els del segle XVIII i com a deco­ració s'ha dibui­xat un sol­dat català de la Coro­nela, l'exèrcit que va llui­tar con­tra les tro­pes borbòniques. Aquesta il·lus­tració ha estat extreta d'una rajola d'ofi­cis, va indi­car Calvo. La peça, de la qual s'han fet 3.700 exem­plars, té 22 centímetres de diàmetre, 11 de base i ha estat mode­lat a torn, pin­tat a mà en poli­cro­mia i com­ple­ta­ment vidrat, va deta­llar el Museu.

Aquesta Fira és una prova que la ceràmica viu i con­viu amb altres moda­li­tats artísti­ques. Així ho demos­tra el cera­mista i artista francès Ivan Levas­seur que, aquest any inter­preta el con­cert “Le son de la Terre” (El so de la Terra) amb ins­tru­ments de fang fets per ell mateix, que tindrà lloc avui a les onze del matí a la plaça de l'Església.

La ceràmica també ha arri­bat a la gran pan­ta­lla. En el marc de la fira , Argen­tona acull X Mos­tra de Cinema sobre Ceràmica amb pel·lícules rela­ci­o­na­des amb aquest art. Calvo va dir que aquest any el con­vi­dat espe­cial de la mos­tra cine­ma­togràfica és Àsia i, per aquest motiu, hi ha pro­jec­ci­ons de docu­men­tals etnogràfics sobre com es fa la ter­rissa en pobles de la Xina o Japó. Avui hi ha un docu­men­tal sobre la ceràmica en les loca­li­tats japo­ne­ses d' Onda i Kois­hi­bara.

La Fira d'Argen­tona, que és un cir­cuit urbà, és la més relle­vant de l'Estat espa­nyol i hi acu­dei­xen artis­tes inter­na­ci­o­nals. Calvo ha con­fir­mat que aquest any hi ha repre­sen­tació d'Itàlia, França, Àustria, Por­tu­gal, Regne Unit, Holanda i el Mar­roc. Això atrau a un gran nom­bre de públic i cada any entre 35.000 i 40.000 per­so­nes van aquesta fira.

A més, els assis­tents poden acu­dir a les expo­si­ci­ons de ceràmica con­tem­porània de l'artista cro­ata “Hani­bal Sal­varo. Nous diàlegs trans­me­di­ter­ra­nis”, així com la de la austríaca “Gundi Dietz, Magic Skin, Por­ce­lain Sculp­ture”.

Aquesta fira també busca una par­ti­ci­pació del públic. Durant els tres dies hi ha el taller del Torn perquè els nens expe­ri­men­tin amb el fang. “La ceràmica s'aprèn poti­ne­jant”, va asse­gu­rar Calvo. Pels grans, el cap de set­mana hi va haver el taller Rakú on van poder pin­tar i coure peces de ter­rissa o les demos­tra­ci­ons de ter­rissa a càrrec de l'artista Josep Matés.

A més, avui hi ha la Gran Xar­bo­tada on els par­ti­ci­pants aixe­quen càntirs de 10 a 200 qui­lo­grams.

Com cada any, la Fira es tanca amb la tra­di­ci­o­nal tre­pit­jada de fang. “La ceràmica és vista com una cosa molt deli­cada que es trenca i, per això, sem­pre li diuen els nens que no la toquin. En canvi, aquí els hi diem que la tre­pit­gin, la tren­quin i els més menuts aca­ben replets de fang, ells matei­xos són una figura”, va bro­me­jar Calvo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.