Societat

17.000 avis esperen plaça en una residència pública

Mentrestant en el sector privat, majoritari, hi ha un 28% de places buides

Disset mil persones grans estan en llista d'espera per aconseguir una plaça en una residència pública. Tot i això, un 28% de les places privades estan desocupades. Així consta en un informe que ahir va fer públic l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que agrupa el 70% de les entitats de recursos assistencials per a gent gran de Catalunya. L'informe constata que en relació amb la demanda s'observa una tendència a reduir el grau de dependència del sol·licitant. A la pràctica, diu, “això ha comportat una baixada de tarifes per a empreses”.

L'informe d'ACRA manté que entre el 2012 i el 2013 el sector ha crescut, tot i la crisi, un 0,9% en places residencials i un 1,2% en places diürnes. Actualment, diu l'associació, hi ha unes set mil places buides de residència i unes sis mil de centres de dia. Bàsicament privades.

El sector privat posseeix el 77% de la titularitat dels serveis residencials i el 67% dels serveis diürns. Tot i això, l'administració pública participa en el finançament del 70% de les places i aporta el 53% de la facturació en serveis residencials i el 50% en els centres de dia. Aquestes xifres “obliguen a mantenir uns alts índexs de col·laboració publicoprivada”, diu l'ACRA, que recorda que “hi ha poques dades fiables” sobre el sector, bàsicament perquè majoritàriament és privat, i, per aquest motiu, fa una crida “a iniciar línies de col·laboració tant amb les administracions com amb els instituts d'estadística i anàlisi social per generar informació específica”.

Una de les dades més positives que mostra l'informe és l'increment del nombre de persones ocupades en el sector assistencial a la gent gran, que ha augmentat un 10,7% des del 2009, en plena crisi econòmica. Ara mateix, diu ACRA, s'estima que el sector ocupa unes 41.400 persones, cosa que representa l'1,4% de la població ocupada a Catalunya en el quart trimestre del 2013. La despesa pública el 2013 en el sector va ser de 634 milions.

S'estima que unes 270.000 persones, és a dir, el 3,5% de la població de Catalunya, són beneficiàries directes o indirectes del sector. Aquesta xifra inclou tant els usuaris com els seus familiars i els treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.