Setcases examina amb recel la prova pilot del carnet de boletaire
Des d'aquest cap de setmana i fins a mitjan desembre la Generalitat hi aplica de manera experimental la normativa, sense fer pagar ni sancionar
Els boscos de titularitat pública de la muntanya de Sant Miquel de Setcases són, des d'aquest cap de setmana, el primer territori de les comarques de Girona on el boletaire que no sigui resident al municipi necessita un carnet. Però cal matisar: és una prova pilot i durant aquest període no cal pagar per obtenir el permís ni es multarà qui no se l'hagi tret. El Departament d'Agricultura preveu aplicar aquesta mesura la temporada 2015/2016 a les finques de titularitat pública –com és la muntanya de Sant Miquel de Setcases– del Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports. Més endavant, els propietaris privats podran afegir-s'hi. El carnet s'obté a través de la pàgina web de l'empresa pública Forestal Catalana.
La novetat no acaba de convèncer els veïns de Setcases. En opinió del seu alcalde, Carles Fernández, el poble està en contra del carnet i d'haver de pagar, segons es desprèn –va dir– de les reunions informatives que s'han fet darrerament. Fernández té la intenció de reclamar al conseller d'Agricultura que la mesura s'estengui a la resta del país i no només a unes quantes zones. Com que la muntanya de Sant Miquel és propietat de l'Estat (la Generalitat només la gestiona), l'alcalde no descarta adreçar-se al govern central perquè es rectifiqui. La raó de fons de l'oposició la trobem en els recels del sector turístic dels municipis afectats, ja que es tem que el fet d'haver de pagar foragiti els boletaires i aquests optin per desplaçar-se a altres llocs.
El referent
La prova pilot es fa també al massís de l'Orri (Pallars Sobirà i Alt Urgell) i als Ports (Baix Ebre i Montsià). Des de fa dues temporades, el pagament ja s'aplica al bosc de Poblet. Segons la Generalitat, l'experiència és positiva. La recaptació ha estat d'entre 5.000 i 6.000 euros per temporada, que es destinaran a actuacions de millora de l'espai, com ara l'arranjament de camins i la senyalització, segons la informació recollida per l'agència ACN. En el cas de Poblet, treure's el carnet de boletaire per tota la temporada costa 10 euros, mentre que anar-hi un dia val 3 euros per als forans i 1 euro per als veïns. Si bé encara s'han de concretar, les tarifes que s'aplicarien al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports serien similars. En tot cas, aquesta “quantitat perfectament assumible” –va dir el conseller a l'ACN– podrà variar lleugerament en funció de la superfície i del territori. Es tracta d'una “petita quantitat econòmica” que no es vol recollir amb afany recaptatori, insisteix Josep Maria Pelegrí, sinó amb l'objectiu que “hi hagi més conscienciació i fer una pedagogia” sobre el fet que el ciutadà està obtenint uns recursos del medi natural gràcies a la bona conservació d'aquest espai.
LA DATA
LA XIFRA
La fresca i les pluges fan avançar la temporada
Les baixes temperatures i les pluges que han caigut a Catalunya des de principi de juliol han fet que s'hagi avançat la temporada de bolets. Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l'expert en micologia, Juan Martínez, ha explicat a l'ACN que “aquest any està sent peculiar perquè la fructificació de bolets hauria d'estar parada i, en canvi, se'n poden trobar”. Martínez ha explicat que, de moment, se'n poden localitzar principalment a cotes altes. Al Pirineu, hi ha ceps, rovellons i rossinyols, mentre que al Prepirineu i la Catalunya central el que abunda són bàsicament camagrocs i rovellons. Aquests últims, però, amb molts cucs per l'excés d'humitat. Martínez s'ha mostrat partidari de la regulació que el govern ha anunciat de cara al 2015.