La Vuelta se'n va de Tarragona
Prop de quaranta mil persones acomiaden la caravana i tot el xou de la volta ciclista després de gaudir-la durant els dos últims dies
Els amants de l'esport, i principalment del ciclisme, van viure ahir una d'aquelles jornades que segur que marcaran al calendari, i la resta la recordaran durant molt de temps. Des de fa uns anys, qualsevol esdeveniment esportiu de renom sempre té activitats paral·leles destinades a augmentar-ne el consum i la publicitat, i la Vuelta a Espanya tampoc no es queda enrere. Tot i que el ciclisme és, possiblement, un dels esports més soferts que existeixen en l'actualitat, la naturalitat que transmeten els seus professionals està a anys llum de la que gasten, per exemple, els déus del futbol, molt més llunyans i sovint inabastables, encara que al cap i a la fi continuen sent persones, amb totes les alegries i les seves misèries. Però els corredors no. Són d'una altra pasta. Algú s'imagina futbolistes minuts abans de començar un partit enmig dels aficionats i curiosos i deixant-se fer fotos i signant autògrafs? Doncs, els ciclistes, sí.
Més que la calor, una humitat i una xafogor escandalosa van fer que fer un volt pel xou de la Vuelta adquirís rang d'heroïcitat. Això sí, el marc, incomparable, amb l'estand de recollida de signatures darrere del circ romà i al davant, imponent, unes vistes envejables del Mare Nostrum, el Mediterrani. La veu mecànica d'un dels locutors servia per comprovar que quan faltava mitja hora per la sortida encara hi havia més d'un centenar de corredors que no havien passat a signar. Segur que s'esperaven als autobusos dels seus equips i gaudint, de ben segur, de la frescor que els proporcionaria l'aire condicionat.
A la caça de l'autògraf
Però n'hi havia bastants que havien decidit anar a voltar i a deixar-se veure, i no passen desapercebuts. Segons el grup de gent que es concentrava al seu voltant, el ciclista caçat tenia més o menys renom. Un dels primers a passejar-se va ser el vigent campió olímpic de fons en carretera, Samuel Sánchez. Amable, cordial i servicial, el ciclista de l'Euskaltel havia fet feliç un nen que feia recompte de les signatures que ja li havien concedit. En absència de Contador, Sastre i Pereiro –els guanyadors dels últims quatre Tours– potser Alejandro Valverde apareix com el ciclista amb més cartell, i el seu autògraf va ser dels més buscats, com el del fins ahir líder, Cancellara. El locutor continuava mantenint la tensió, positiva. Pugés qui pugés, sempre trobava l'adjectiu adequat, el record de la gesta puntual, de la victòria passada o el feia partícip del bon paper del seu equip en la carrera. Si no, un copet a l'esquena. Al seu costat, el seu homòleg català, en un senyal de respecte del tret diferencial, amb un vestit idèntic i una calba molt similar.
L'hora de marxar
A la una, tota l'estesa de la rambla Vella va començar a desgranar-se. Fins i tot, la grua ja s'havia endut vehicles que dificultaven la circulació. El dispositiu de trànsit estava preparat perquè durant els 174 quilòmetres d'etapa no hi hagués cap problema en la resta de vies de la demarcació. També hi va haver expectació a Vila-seca, Salou, Vilafortuny, Cambrils, Montbrió, Mont-roig del Camp, Vandellòs, Tivissa, Ginestar, Rasquera, Benifallet, Tivenys, Tortosa, Mas de Barberans i la Sénia.
La notícia tràgica de la jornada va ser l'atropellament mortal d'un aficionat de Manresa, de 56 anys, a l'autovia de Salou, per un xoc amb un turisme, el conductor del qual anava begut i sota els efectes dels estupefaents. Més informació, a la secció de Divers.
Reivindicacions de la CUP, a Tarragona, i de Maulets, a Tortosa
S.CEl pas de la cursa ciclista per diferents localitats de la demarcació va servir perquè alguns col·lectius i agrupacions protestessin en veure el rerefons polític que suposa la Vuelta. A Tarragona, un centenar de membres de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) van mostrar una pancarta amb el lema Pa i circ i van treure estelades i senyeres al pas dels ciclistes per la rambla Nova, mentre cridaven: «Independència». La CUP considera que «la Vuelta, al cap i a la fi, no és res mes que la voluntat d'unir i d'acabar de colonitzar-nos tot creant una consciència col·lectiva».
A Tortosa, Maulets del Baix Ebre van sortir amb estelades a l'avinguda Generalitat i una pancarta amb el lema Això no és Espanya. This is not Spain. Segons Maulets, s'utilitza l'àmbit esportiu per donar el missatge clar que els Països Catalans són Espanya. Creuen que no és el primer cop que utilitzen l'esport per reforçar la idea d'«Espanya».