Societat

Abocats a fer els infants més feliços

L'Obra Social La Caixa potencia les accions de reforç formatiu per trencar la pobresa hereditària

En Manel, que té 11 anys, va millorar molt el rendiment escolar l'any passat gràcies al suport educatiu personalitzat

“Quan les coses et vanmalament, amics i família desapareixen”, es lamenta una mare sola amb tres fills

A casa d'en Manel les dutxes han de ser curtes per no gastar massa aigua i no es pot pagar el lloguer d'aquest mes, perquè calia comprar els llibres. En Manel té només 11 anys –“el 28 de novembre en faré 12”, especifica– i, malgrat la seva innocència, sap que ha d'intentar no fer la vida més difícil a la seva mare. Ella, la Cristina, que tira endavant tres fills tota sola, resumeix la situació: al setembre treballava fent feines de neteja 46 hores a la setmana i ara, només 15. “Quan sembla que aixeques una mica el cap, et ve una altra garrotada –diu–. Quan vaig tornar de vacances em van reduir la feina.” Aquesta és una de les històries de vida que van explicar ahir alguns usuaris del Cibercaixa del Centre Comunitari de la Fundació de l'Esperança, a Ciutat Vella, a Barcelona.

En Manel va anar al casal en aquest centre al juliol i ara hi va quan surt de l'escola. De moment, està encantat. Hi fa els deures, reforç escolar i moltes altres activitats d'oci. “Té trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat i necessita que estiguin per ell –explica la mare–. A l'escola a vegades és complicat i el curs passat ja li va anar molt bé venir aquí.” Les notes dolentes fins a mig curs van millorar molt al final, gràcies al suport de les educadores del centre. “Està claríssim que les situacions d'inseguretat que se li creen en determinades circumstàncies, aquí és capaç d'afrontar-les”, hi afegeix la mare, conscient que l'angoixa i el patiment que es viu a casa no són gens bons per a la criatura.

Precisament la funció dels centres Cibercaixa és fer una atenció integral als infants en situació de vulnerabilitat. “Estem convençuts que només a través de l'educació i la formació es pot donar un millor futur als infants i trencar el cercle viciós de la pobresa que s'hereta de pares a fills”, va exposar el director de l'àrea social de la Fundació La Caixa, Marc Simón. Més de 18.000 nens de Barcelona i l'àrea metropolitana es beneficiaran d'aquest suport en el marc de CaixaProinfància, que inclou des de reforç escolar fins a suport psicomotor i atenció logopèdica, passant per una ajuda econòmica per comprar l'equipament per començar el curs. Aquest any també reben un lot bàsic de material escolar.

Sensació de soledat

“Em faig l'entrepà per esmorzar tot sol, em vesteixo sol i, a classe, no em passo les hores xerrant.” És la resposta d'en Manel quan se li pregunta si ha millorat la seva conducta. “Quan m'agafen les coses sense permís em segueixo enfadant molt”, admet. La mare troba que en els últims mesos ha madurat molt i ha après a ser més independent. Van arribar al centre derivats pels serveis socials. “Quan les coses et van malament, amics i família desapareixen –diu la Cristina–. Sort en tenim, de la xarxa social...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.