Societat

Defensa del català, al pregó de Banyoles

Gemma Rigau reclama l'activisme dels catalanoparlants

La lingüista enceta així la festa major de Sant Martirià

La catedràtica de filologia catalana i vicepresidenta de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Gemma Rigau, va reclamar ahir a Banyoles l'activisme dels catalanoparlants per al manteniment de la llengua com a llengua de cohesió als centres educatius, per no fer baldera la tasca dels mestres i professors. Ho va dir al pregó de la festa major de Sant Martirià que va pronunciar ahir al teatre, on hi havia la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que és germana seva.

En un pregó ple de referències personals, Gemma Rigau, filla del que havia estat cronista oficial de la ciutat, Antoni Maria Rigau, va afirmar que Banyoles era la ciutat del país amb més lingüistes per metre quadrat. “Els efluvis de la Puda hi deuen tenir alguna cosa a veure”, va dir amb to d'humor. La pregonera ho va voler demostrar amb els deu lingüistes banyolins que hi ha actualment en aquest camp i en l'àmbit universitari i, sobretot, amb la implicació de diversos veïns, a principi del segle passat, en el procés d'elaboració del Diccionari català-valencià-balear, de mossèn Alcover. D'aquests lingüistes, en va destacar Joaquim Hostench i, sobretot, Pere Alsius –tots dos donen nom a carrers vinculats a la seva família–. Va fer així un homenatge personal als banyolins que van intervenir en el procés del diccionari Alcover.

Gemma Rigau es va referir després al munt de circumstàncies que constitueixen la manera de ser de cadascú més enllà de la genètica i el paisatge i, en aquest sentit, va destacar el paper de l'acadèmia Abat Bonito i el grup de teatre de la Passió. “Bona part del que som els de la nostra generació és el que ens van transmetre el senyor Brugulat i mestres com Margarita Vallès, Frederic Corominas...”, va remarcar. Per a aquest últim, mort fa un parell de setmanes, va tenir un record especial, sobretot pels seus treballs literaris i més encara per la Passió de Banyoles, que va escriure i en la representació de la qual ella va participar.

Gemma Rigau va enllestir el seu pregó fent referència a la seva tasca professional afirmant que els lingüistes s'apassionen estudiant les estructures comunes de totes les llengües i va fer una crida a participar en la festa major. “Bon Sant Martirià i que puguem decidir aviat com volem viure”, va concloure.

A Barraques, concerts i més propostes

L'oferta musical de les Barraques de la festa major de Banyoles aquest any té de caps de cartell Mazoni i Gossos. Els actes programats, que arrenquen dijous, inclouen tretze propostes i no totes són concerts.

La inauguració del recinte serà dijous, a les 22 h, amb un espectacle que s'ha encarregat a Plede8, rere el qual es llegirà el pregó, que anirà a càrrec del Centre Excursionista de Banyoles (CEB). La primera actuació musical serà aquella mateixa nit, protagonitzada per Carmen 113, una banda gironina de pop rock que presentarà temes del seu disc, Mecanismos de defensa. La nit de divendres arribarà un dels plats forts, Mazoni, de qui s'espera que interpreti els temes del seu darrer treball, Sacrifiqueu la princesa. Completaran el programa d'aquella nit Oques grasses (Diguem-n'hi com vulguis) i Pepet i Marieta (els de la cançó d'estiu de TV3). La nit del dissabte, que és la que sol tenir més públic de fora de Banyoles, hi actuaran Segismundo Toxicómano (la banda basca de punk ja va ser a Barraques fa set anys), Ítaca Band (ska, reggae...) i Les Absentes (anomenen la seva música “desestructuracions folk de pagès”).

Per a la nit de diumenge s'ha reservat l'altre plat fort, Gossos, que interpretaran temes del seu darrer disc, Batecs. Rere d'ells tocaran Rescat (ska, punk...), un grup local que està preparant el seu primer disc.

Com l'any passat, a Barraques han preparat una actuació adreçada als escolars de la ciutat, que tindrà lloc divendres al matí. Serà un espectacle en què es barregen diverses disciplines, a càrrec de la companyia local Olives de Pagès. És una proposta que té com a objectiu obrir el recinte de Barraques a tots els col·lectius de la ciutat. En aquesta línia, per dissabte han organitzat una cercavila (titulada La remonada) de totes les entitats de Banyoles. Quant a la diada castellera, serà diumenge, a les 18 h, amb els Esperxats de l'Estany, els Castellers de Figueres i els Marrecs de Salt.

R.E.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.