El Brull busca finançament per adequar el pantà cedit per Leiro
L'Ajuntament, que ja n'és propietari, podrà utilitzar l'aigua que ara ve del Ter per situacions excepcionals.
L'Ajuntament del Brull s'ha començat a moure per obtenir el finançament necessari per adequar el pantà de les Illes, un embassament situat en una finca de més de sis hectàrees que la família Leiro ha cedit a l'Ajuntament. Des d'aquest pantà, construït fa dècades i que la família Leiro explotava a través de l'empresa Adaby, se subministrava aigua a les instal·lacions i equipaments turístics i d'oci que tenien en propietat i també a particulars de la urbanització. Fa uns mesos van decidir desprendre-se'n i n'han fet cessió a l'Ajuntament. Això sí, cal fer al pantà una inversió important, que encara no s'ha xifrat, per posar-lo al dia. A final de mes el consistori compta tenir una estimació del que caldria invertir-hi. De moment, però, ja han tirat la canya: van aprofitar la visita del president de la Diputació, Salvador Esteve, divendres passat al Brull per plantejar-li i ensenyar-li el pantà.
Un cop s'hagi calculat l'import que pot representar, la Diputació s'ha compromès a mirar-s'ho per considerar que el de l'aigua és un servei bàsic. L'Ajuntament, quan va recepcionar el pantà, en va cancel·lar el servei. Durant l'estiu, l'aigua s'ha servit des del dipòsit del Brull; als abonats en terme de Seva, que també se'ls servia a través d'Adaby, ja se'ls subministra l'aigua des de Seva. Així ho han acordat els ajuntaments del Brull i Seva.
Aquesta situació permet uns mesos de coll. Teixidó explica que disposar d'aquest pantà és una molt bona notícia pel Brull, perquè les nostres captacions són limitades. Disposar d'aquest pantà per nosaltres és un regal i hem d'estar agraïts a la família Leiro per les facilitats que han posat, explica. Davant el dèficit d'aigua, en el seu moment el Brull ja va adherir-se al projecte de portada aigua del Ter des de la potabilitzadora d'Osona sud.
De fet, l'aigua que es consumeix a la zona de Sant Jaume de Viladrover, una de les parròquies del Brull, procedeix del Ter. Aquesta aigua, sosté Teixidó, hauria de servir de roc a la faixa per si algun dia n'hi ha necessitat, motiu pel qual disposar del pantà pot conduir-los a poder-ne prescindir. O, almenys, prescindir-ne en part. Això sí, perquè sigui possible cal una inversió pendent de xifrar i que, després, caldrà finançar. El subministrament d'aigua al Brull és municipal.