Societat

Les entitats volen contundència contra la pobresa energètica

Pressió al govern perquè les subministradores assumeixin els rebuts de llars vulnerables

Volen que no es pugui tallar la llum sense el vistiplau dels serveis socials

320.000 famílies no poden pagar els subministraments

La pobresa energètica –senzillament no poder tenir l'habitatge a una temperatura adequada tant a l'hivern com a l'estiu– s'està convertint en un problema tan greu que cada dia afecta més famílies i es fa urgent un gran pacte entre entitats socials, govern i companyies subministradores per trobar-hi solucions. “Cal arribar a un acord i a uns compromisos, perquè ningú tot sol ho podrà resoldre”, va resumir ahir la presidenta de la Taula del Tercer Sector , Àngels Guiteras, per tancar un acte en què les organitzacions de l' Aliança Contra la Pobresa Energètica , CCOO, la UGT i la Taula van fer front comú per reclamar al govern que pressioni les companyies subministradores perquè siguin aquestes les que assumeixin els rebuts de les famílies sense recursos.

Totes aquestes entitats formen part de la Taula per la Pobresa Energètica, en què també hi ha el govern, les entitats municipalistes i les subministradores de llum, aigua i gas. Ahir es van queixar, però, que el Departament d'Empresa i Ocupació hagi anunciat la creació d'un fons de subministrament social sense ni tan sols convocar la Taula. Tot i que van mostrar les seves ganes de col·laborar per trobar solucions, van denunciar “la deslleialtat de la Generalitat”. “Fa setmanes que esperem que ens convoquin i ens temem que no ens escoltaran”, insistia, en nom de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Eloi Badia.

Empresa i Ocupació va recordar ahir mateix, a través d'una nota, que el 29 de setembre, coincidint amb el recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional (TC) que deixava en suspens el decret català contra la pobresa energètica, va anunciar la creació d'un fons de solidaritat energètica en una reunió amb les entitats. “Un cop estigui elaborada la proposta, es donarà a conèixer a la Taula”, va subratllar. I hi va afegir que “la Generalitat parla amb entitats, institucions i companyies subministradores perquè la suspensió del decret no perjudiqui les famílies vulnerables aquest hivern”.

Beneficis empresarials

Les entitats socials, però, no ho veuen gens clar i avisen que més de 320.000 famílies no poden pagar la llum i el gas, mentre que augmenten “de manera estratosfèrica” els beneficis de les subministradores. Endesa, per exemple, va obtenir 579 milions d'euros el primer trimestre d'aquest any; Gas Natural va guanyar 676 milions de la venda de gas a l'Estat el primer semestre i Agbar va ingressar 432 milions l'any 2012.

Amb aquests beneficis, les entitats consideren que les companyies podrien assumir les factures i els rebuts impagats. Recorden que el decret aprovat fa un any i actualment suspès només significava una moratòria de pagament per a les famílies sense recursos i reclamen que es vagi més enllà i que es condoni el deute quan es demostri la situació de vulnerabilitat. En definitiva, l'aposta és que les companyies assumeixin aquests rebuts.

“Si la creació del fons de solidaritat energètica vol dir que es treuen diners destinats a resoldre unes necessitats socials perquè acabin garantint els beneficis multimilionaris d'aquestes empreses no té cap sentit”, va plantejar Badia.

Esperant ser convocades amb urgència per posar-se a treballar amb administracions i subministradores, les entitats plantegen mesures estructurals d'urgència: que no es pugui tallar cap subministrament sense el vistiplau dels serveis socials; transparència en les dades dels talls que es produeixen, i millora dels canals de comunicació –els avisos de retards de pagaments, per exemple.

Proposen també la creació aquest mateix mes d'un organisme públic que vetlli perquè les subministradores es responsabilitzin dels rebuts impagats. En l'ens haurien d'estar representats els membres de la Taula de la Pobresa Energètica per impulsar mesures preventives, correctives i també d'assessorament.

Davant de “compromisos incomplerts”, les entitats van lamentar que són testimonis que cada dia es talla la llum a famílies vulnerables. “Convidem el conseller Felip Puig i qui hi estigui interessat a venir amb nosaltres a veure-ho de primera mà”, van plantejar.

LES FRASES

Fins i tot els treballadors són pobres. Cal una distribució diferent de la riquesa
Àngels Guiteras
taula del tercer sector social
La crisi social no cessa. Les factures no deixen de pujar, mentre que el nombre de famílies pobres creix
Laura Pelay
ugt
No hi ha voluntat política per resoldre la pobresa energètica. Fa més d'un any que en parlem
Eloi Badia
aliança contra pobresa energèt.
El govern no actua de manera contundent i el que cal són canvis estructurals tarifaris en l'energia
Cristina Faciaben
CCOO

Blanes i Lloret de Mar tenen comptadors solidaris

El projecte dels comptadors solidaris que ja fa un any que es va posar en funcionament a Blanes i, fa poc, a Lloret de Mar és un bon exemple de les solucions puntuals que els municipis posen en marxa per evitar la pobresa energètica. A Blanes hi ha una trentena de comptadors d'aigua solidaris. Són famílies que demostren que no poden assumir els rebuts del subministrament. Els comptadors els instal·la l'empresa Aigües de Blanes, el titular del comptador és Càritas i la factura la paga l'Ajuntament.

Són molts més els municipis, i també els consells comarcals, que a través dels serveis socials gestionen ajudes d'urgència per pagar els rebuts de serveis bàsics quan és evident que les famílies no tenen ingressos per assumir-los. Però l'Aliança Contra la Pobresa Energètica insisteix que, a banda que els ajuntaments col·laborin amb aquests ajuts puntuals, cal prendre mesures estructurals i efectives que assegurin que totes les llars tenen cobertes les necessitats energètiques mínimes per viure amb dignitat. “No podem deixar desemparats els ajuntaments”, va indicar Eloi Badia, que va recordar que l'energia és a l'Estat un 30% més cara que la mitjana d'Europa i que, alhora, les empreses subministradores tenen el doble de beneficis que la mitjana europea. Des del 2008 el rebut de la llum s'ha apujat un 60% i el de l'aigua, un 66%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.