Societat

Presentació del llibre de Laura Ballester

DES DE LA BUTACA DE CASA

No tots els dies hi ha l'opor­tu­ni­tat d'assis­tir a la pre­sen­tació d'un lli­bre a Silla que reu­nisca les con­di­ci­ons del que es pre­sentà dis­sabte pas­sat al Tea­tre de la Plaça. L'autora era la peri­o­dista Laura Balles­ter, sillera, i el lli­bre que es pre­sen­tava era “Llui­tant con­tra l'oblit”, sobre l'afer del tràgic acci­dent del metro de València, del 3 de juliol de 2006. L'expec­tació era, per tant, molt gran i la sala es va omplir de gom a gom.

A Laura l'acom­pa­nya­ven 3 fami­li­ars de les vícti­mes: Rosa Gar­rote, Teresa Moreno i Paco Man­za­naro, de l'asso­ci­ació de vícti­mes (AVM). De la pre­sen­tació s'ocupà el pro­fes­sor Fran­cesc López, que apro­fità l'ocasió per a cri­ti­car la nul·la sen­si­bi­li­tat de l'ajun­ta­ment, perquè no havia incor­po­rat a la web muni­ci­pal cap infor­mació de l'acte, perquè havia cedit el local però cobrant un cànon i perquè final­ment brillà per l'absència de cap repre­sen­tant polític. En efecte, sols hi va haver la presència d'un regi­dor soci­a­lista i un altre de Com­promís, men­tre que uns minuts abans, en la pre­sen­tació d'una acti­vi­tat comer­cial, amb vi d'honor inclòs, n'hi hague­ren uns quants més.

Paco reco­negué que no li calia par­lar de Laura, ja que era ampla­ment cone­guda en el poble, i més encara pel temps que s'encar­regà de la cor­res­pon­sa­lia del Levante-EM, però li dedicà unes simpàtiques parau­les, apro­fi­tant que havia estat alumna seua a l'Ins­ti­tut. Digué que, ales­ho­res, feia entre­ma­li­a­du­res, cosa que tot­hom entengué per­fec­ta­ment. Sobre tot res­saltà la seua labo­ri­o­si­tat i agu­desa, cosa en la qual coin­ci­dei­xen tots els arti­cles que s'han publi­cat sobre aquesta jove, arran del lli­bre.

En la seua inter­venció, Laura féu un recor­re­gut del tràgic succés, tal com ho narra en el seu lli­bre, des dels tràgics moments de la tragèdia, que s'han de deduir de l'anàlisi de tots els detalls reco­llits, i de la infor­mació dels super­vi­vents. A con­ti­nu­ació explica els intents d'ocul­tació de pro­ves a què es dedi­ca­ren els res­pon­sa­bles/irres­pon­sa­bles del Metro i de la Gene­ra­li­tat, de la mani­pu­lació d'infor­mes, etc. Tot increïble, però verídic, com explicà Laura.

La part més immo­ral, més que la de l'ocul­tació de pro­ves, foren els intents d'alguns res­pon­sa­bles polítics, trac­tant de com­prar el silenci dels fami­li­ars de les vícti­mes, tasca en la qual des­tacà l'opus­de­ista Juan Cotino, com l'audi­tori de Silla tingué ocasió d'escol­tar de boca d'un tes­ti­moni qua­li­fi­cat, a con­ti­nu­ació.

En efecte, la inter­venció de Paco Man­za­naro, vidu d'una de les vícti­mes, tingué una espe­cial sig­ni­fi­cació en aquest acte, perquè ell fou, amb el fill, una de les per­so­nes que visità per­so­nal­ment Cotino, per a com­prar-los el seu silenci, “a canvi d'un tre­ball” per al fill (lli­cen­ciat), que estava en l'atur. Cal recor­dar els vin­cles que manté Cotino amb gent de Silla, tant a nivell polític com per­so­nal. Evi­dent­ment, cap dels seus amics i cone­guts esta­ven, la nit de la pre­sen­tació, en el Tea­tre de la Plaça.

Les inter­ven­ci­ons de Rosa Gar­rote, ger­mana d'una víctima i de Teresa Moreno, neboda d'una altra, impres­si­o­na­ren els assis­tents, perquè foren espe­ci­al­ment emo­ti­ves i perquè insis­ti­ren en la situ­ació psi­cològica dels fami­li­ars de les vícti­mes. La de Teresa Moreno, veïna de Silla i pro­fes­sora de l'Ins­ti­tut, impactà perquè molt poca gent a Silla havia sabut fins aquell moment, la seua relació fami­liar amb una víctima.

La història de la rei­vin­di­cació con­ti­nua escri­vint-se, segons Laura, cada dia 3 de mes amb les con­cen­tra­ci­ons en la plaça de la Mare de Déu; amb el com­bat jurídic que manté l'asso­ci­ació de les vícti­mes, i amb el tre­ball de la premsa. Ella mateix con­fessà que s'havia pres aquest assumpte com una obli­gació moral, a la qual cosa col·labora sa mare mateix que, pràcti­ca­ment invàlida, l'anima a seguir enda­vant. Laura, a més a més, compta no sols amb l'estima de tota l'asso­ci­ació, perquè també té el suport del Levante-EMV (una sub­di­rec­tora estava pre­sent en l'acte) i de l'edi­to­rial Sem­bra, que ha edi­tat el lli­bre. Cal feli­ci­tar-los, doncs, a tots a l'ensems.

Final­ment i en sen­tit molt posi­tiu, també ens expli­ca­ren de la reo­ber­tura del cas judi­cial, de l'ampli­ació de les decla­ra­ci­ons de tes­ti­mo­nis (en la pri­mera causa oberta sols cri­da­ren una per­sona i ara, en la segona causa, ja en por­ten cri­da­des més de 200).

Aquest canvi, com quedà demos­trat, ha estat gràcies al tre­ball de Laura i de l'asso­ci­ació de vícti­mes, que comp­ten, a més a més, amb la par­ti­ci­pació de Jordi Évole (La Sexta) en la pre­sen­tació d'aquesta tragèdia davant de l'opinió pública. Els fami­li­ars de les vícti­mes subrat­lla­ren que més que exi­gir que se'ls fera justícia, la seua intenció era que mai més es tor­nara a repe­tir que, per la desídia de les auto­ri­tats, poguera pro­duir-se un succés igual. Admi­ra­bles, tots!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.