Un 66% de les persones en situació vulnerable no podran pagar la calefacció
Un estudi de la Creu Roja entre els seus usuaris també conclou que un 70% no poden pagar els medicaments
Confirmen l'augment de la pobresa
L'Observatori de Vulnerabilitat que elabora periòdicament la Creu Roja conclou que un 66% dels usuaris d'aquesta entitat no tindran prou recursos aquest hivern per poder pagar la calefacció. La dada, segons els tècnics que han fet l'informe, confirma l'augment, un any més, dels índexs de pobresa i exclusió social. Concretament, pel que fa a la pobresa energètica, l'Observatori estima que ha crescut un 20% en només tres anys, segons va explicar la presidenta de la Creu Roja a Lleida, Dolors Curià. I hi va afegir que els percentatges són una mica més alts a Ponent en aquest àmbit per un clima més advers, sobretot perquè fa més fred a l'hivern que a la zona del litoral.
Igualment, set de cada deu usuaris de projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja veuen afectada la seva salut a causa de la crisi. Una altra de les conclusions d'aquest estudi és que un 94% de les persones enquestades han canviat els seus hàbits alimentaris i un 18% fan menys de tres àpats diaris per motius econòmics.
L'informe també indica que un 69% de les persones enquestades a la demarcació de Lleida tenen dificultats o no poden pagar els medicaments que necessiten.
En aquest sentit, els responsables de la Creu Roja a Lleida van mostrar l'exemple demolidor d'una dona que ha d'escollir entre comprar-se la insulina per tractar la seva diabetis o comprar menjar per als seus fills.
L'Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja s'actualitza periòdicament a partir d'enquestes entre els seus usuaris. En aquest cas, es va presentar ahir a Lleida el setè estudi d'aquest observatori, que ha analitzat la situació de 18.808 usuaris que l'entitat té a tot Catalunya. De tots els casos, s'han entrevistat exhaustivament més de mil persones, un 57,7% de les quals han estat dones; un 46%, d'origen autòcton, un 70,2% de les quals conviuen amb joves i infants menors de 14 anys. De les persones enquestades, un 36,3% tenen algun problema físic i un 62,5%, afectacions emocionals. Del total d'enquestats, 168 han estat de les comarques de Lleida, segons van especificar els responsables de l'entitat.