Denuncien retallades en l'atenció a les víctimes
crida
La Xarxa Dones Girona exigeix als governs que la lluita contra la violència masclista torni a ser prioritària
La concentració va reunir una setantena de persones
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, la Xarxa Dones Girona va denunciar ahir que, amb l'excusa de la crisi, s'estan desmantellant els serveis adreçats a l'atenció i suport de les dones maltractades, amb contínues retallades pressupostàries. I va posar com a exemple la retallada, aquest estiu, del 25% del personal del servei d'intervenció especialitzada (SIE) del Gironès. “Les retallades en aquests serveis precaritzen la vida de les dones i allunyen l'eradicació de la violència masclista”, va assegurar ahir la Xarxa Dones Girona a través d'un manifest elaborat expressament per a la diada i que va ser llegit per l'actriu Casandra Lungu en una concentració que va tenir lloc a la plaça del Vi. La Xarxa Dones Girona està formada per un seguit d'entitats i també pels partits del PSC, ERC, ICV i la CUP i dels sindicats CCOO i UGT.
En aquesta mateixa línia, l'associació també va fer pública la “urgència de tornar a treballar d'una manera seriosa i profunda en el tema de la prevenció per evitar a arribar a situacions límit”. “Creiem que els responsables polítics han de fer una reflexió seriosa sobre quines estratègies i polítiques cal activar i incentivar per tal d'evitar aquests assassinats”, van declarar just després d'esmentar el darrer cas que es va produir a les comarques gironines, la de la veïna de Sant Pere Pescador, a la qual es va denegar l'ordre d'allunyament.
En el mateix to de denúncia, l'associació va posar en relleu la minimització progressiva dels programes educatius de coeducació, igualtat i prevenció de la violència en relacions de parella. La Xarxa Dones Girona va acabar el seu manifest instant les administracions públiques a prendre un compromís en ferm per combatre i eradicar la xacra de violència masclista: “Exigim als poders públics el seu compromís perquè la lluita contra la violència masclista torni a l'ordre de prioritats del debat polític.” L'acte, que va reunir una setantena de persones, es va cloure amb la lectura dels noms de les 52 dones que aquest any han estat víctimes de la violència masclista a l'Estat espanyol i l'enlairament d'un globus en record de cadascuna d'elles. Després, el col·lectiu feminista Malapècora va fer una marxa de torxes pel Barri Vell.
La denúncia de les retallades en els serveis d'atenció a les víctimes va ser també l'eix central de l'acció simbòlica que va dur a terme el grup Capgirem després de distribuir globus de color morat i negre a la ciutat. Just abans de la concentració, aquest grup va llegir un manifest en contra del sistema patriarcal.
Altres poblacions de les comarques gironines es van afegir ahir a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista. A Salt, l'acte central es va celebrar a mitja tarda davant de la porta principal de l'ajuntament, on la tinenta d'alcaldia i responsable de l'àrea d'Atenció a les Persones, Fanny Carabellido, va llegir el manifest institucional. Després, un grup de dones va compartir el seu testimoni amb els assistents. I per últim, alumnes de quart d'ESO de l'institut Vallvera van presentar uns poemes teatralitzats. Paral·lelament, a la plaça Catalunya de Salt, prop de dos-cents nens i nenes dels diferents programes socioeducatius i de lleure del municipi es van reunir per fer una gimcana sobre el tema de la jornada.
EL MANIFEST
“Cal un compromís ferm, social i polític, per combatre l'eradicació d'una vegada d'aquesta xacra. Deu anys després de l'aprovació de la llei integral de violència de gènere i sis anys després de la llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, sota l'excusa de la crisi, estem assistint a un desmantellament dels serveis adreçats a l'atenció i suport de les dones maltractades. [...] Un exemple que ens toca de prop ha estat la retallada del 25% del personal del servei d'intervenció especialitzada del Gironès. Les retallades en aquests serveis allunyen l'eradicació de la violència masclista”LA FRASE
L'acte estrictament oficial
Com en anys anteriors, les principals institucions de la ciutat –la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament de Girona– van celebrar l'acte commemoratiu unes hores abans que ho fessin les entitats i amb un missatge cenyit a la campanya oficial. L'acte, que va tenir lloc a la seu de la Generalitat, va tenir la presència de Joan Giraut, president de la Diputació; Eudald Casadesús, delegat del govern a Girona; Carles Puigdemont, alcalde de Girona, i Maria Rosa Vergés, mare del desaparegut esportista discapacitat Santi Silvas. Vergés va ser l'encarregada de llegir el manifest oficial en què es va denunciar que un 40% de les dones discapacitades de la Unió Europea pateixen o han patit algun tipus de maltractament. Durant l'acte, es va fer una encesa d'espelmes i un minut de silenci en record de les víctimes de la violència masclista, en especial de la darrera, de Sant Pere Pescador. La interpretació de dues peces musicals per part de professors de l'escola municipal de música de Girona va servir per cloure l'acte.