Osona/Ripollès

Formatges de campionat

Tres formatgeries d’Osona, Betara, Mas Garet i Mas Rovira, premiades al World Cheese Awards.

Els formatges d’Osona continuen deixant empremta al World Cheese Awards, considerat, oficionament, l’autèntic campionat del món dels formatges. Per segon any consecutiu, a més, la firma Betara, d’Olost, ha estat la formatgeria catalana més premiada, amb un total de cinc guardons. També han tornat a recollir premis les formatgeries Mas Rovira, de Sora (2), i Mas Garet, de Tona (1).

Si l’any passat van ser dues de plata i una de bronze, enguany Betara s’ha superat recollint dues medalles d’or, dues de plata i una de bronze. Les dues d’or han estat pel seu formatge de cabra de llet crua, ja premiat en anteriors edicions, i pel formatge de cabra amb pebre, que s’estrenava al certamen. Les dues de plata han estat pel formatge de cabra cremós i pel formatge d’ovella, dos productes que ja acumulen tres metalls. També és significativa la medalla de bronze pel formatge madurat de cabra amb castanya, novedós producte elaborat amb llet de cabra i castanyes originàries de Viladrau, que Betara va treure al mercat fa tot just un any.
També ha estat més que meritori el doble guardó que ha recollit la jove formatgeria Mas Rovira, de Sora. Aquest és el tercer any que fan formatges, i és també el tercer any que els seus productes són reconeguts en aquest concurs d’àmbit mundial. En aquesta ocasió han rebut una medalla de plata i una de bronze. La de plata, pel seu petit rodó amb herbes, un formatge que tot just fa un mes que comercialitzen; mentre que ha repetit medalla de bronze el seu formatge madurat de cabra Garrotxa. “Estem molt contents”, ha expressat Pere Rovira, un dels dos germans que hi ha darrere l’empresa.

Per la seva banda, un altre membre del col·lectiu Osona Terra, la formatgeria Mas Garet, de Tona, ha obtingut una medalla de plata pel seu formatge al pebre negre, un producte també condecorat en anteriors edicions. De fet, Mas Garet va ser, el 2009, la primera formatgeria d’Osona a recollir guardons al World Cheese Awards. Des de llavors, “cada any hem tingut algun premi”, valorava un dels socis, Lluís Mauri, conscient que, tot i que en un concurs sempre hi ha un punt “de sort”, la clau sempre és la mateixa: “Si un formatge és bo, no enganya”.

Fa sis anys que diferents formatgeries d’Osona recullen premis en aquest certamen. Enguany, però, és especialment significatiu perquè només han resultat premiats 15 formatges de tot Catalunya, la meitat dels quals, doncs, elaborats a la comarca. El World Cheese Awards va néixer fa 27 anys, però tot just en fa 14 que va adoptar l’actual format, que l’ha convertit en un referent per al sector a escala mundial. En aquesta edició s’hi van presentar al voltant de 3.000 formatges d’una trentena de països d’arreu del món, que van ser tastats i avaluats per un jurat format per 250 experts internacionals.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.