Neix el primer observatori de delictes d'odi contra les persones sense llar
Entitats socials que acompanyen persones que viuen al carrer volen fer visible les agressions que pateixen
Acció a Barcelona per reclamar un habitatge digne
La creació del primer observatori dels delictes d'odi contra persones sense llar i una flashmob a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per denunciar que només a la ciutat hi ha unes 3.000 persones sense llar són dues notícies que van coincidir ahir. Dos fets que mostren que la dificultat de l'accés a l'habitatge i sobretot l'increment del nombre de persones que viuen al carrer estan entre les principals preocupacions de les entitats socials. “Volem fer visible la situació, desculpabilitzar els que la pateixen i sumar esforços”, resumia la responsable del programa Sense Llar i Habitatge de Càritas , Tere Bermúdez.
Viure al carrer és el grau màxim de marginació, i les entitats socials que acompanyen les persones sense llar fa molt de temps que alerten de la violència que pateixen. És per això que posen en marxa Hatento , un observatori que detectarà i analitzarà aquestes agressions. “És un fenomen invisibilitzat de vulneració de drets fonamentals”, explica Jesús Ruiz, director del Centre d'Acollida Assís , de Barcelona. Juntament amb Assís, impulsen l'observatori altres entitat de l'Estat, com ara Rais Fundació, l'Associació Bokatas, Rais Euskadi, Unijepol i l'associació Zubietxe.
Tot i que no hi ha estadístiques sòlides sobre l'anomenada aporofòbia –odi a la pobresa–, Ruiz explica que es calcula que més de la meitat de les persones que viuen al carrer declaren que en algun moment han estat víctimes d'algun delicte o agressió. Segons dades de l'Instituto Nacional de Estadística del 2012, els insults, les amenaces i el robatori de diners, pertinences o documentació afecten una de cada tres persones sense sostre.
L'observatori ajuntarà el coneixement i els recursos de les diverses organitzacions d'atenció als sense llar i de defensa dels drets humans per poder actuar i defensar-los.