Silla atorga els Porrots d'Honor 2014
Enric Lluch i Girbés rep el Porrot d'Honor Ciutat de Silla 2014
El Porrot a l'Activitat Esportiva 2014 recau en el Club de Bàsquet Silla, el Porrot a l'Activitat Cívica és enguany per a “l'Estellador” i el Porrot a l'Activitat Cultural reconeix la tasca de la Coral Polifónica de la mà de Salva Llàcer
La nit de divendres va finalitzar la XXV Setmana de les Lletres Valencianes celebrada a Silla. Com no podia ser d'altra manera, l'acte del lliurament dels Porrots d'Honor 2014 va ficar la guinda final a aquesta rellevant cita cultural.
El Teatre de la Plaça va ser el lloc on es realitzà l'atorgament d'un dels Premis més reconeguts a la Comarca de l'Horta Sud, els Porrots d'Honor de l'Ajuntament de Silla. Aquests guardons, que suposen el màxim reconeixement cultural, cívic i esportiu, s'atorguen als veïns i veïnes del poble de Silla que per la seua professionalitat, dedicació i constància han destacat dins de les respectives àrees. És, a més, el segon any que s'atorga el prestigiós Porrot d'Honor Ciutat de Silla.
Porrot esportiu
El primer guardó que les autoritats municipals varen entregar va ser el Porrot a l'Activitat Esportiva 2014, guanyat pel Club de Bàsquet Silla. El President del Club de Bàsquet, Eduardo A. Carbonell, assenyala que tots els integrants “estan molt orgullosos de rebre el Premi, després de quaranta-quatre anys d'història”. Tot i que al Teatre Municipal varen estar presents nombrosos pares, mares i xiquets, a més de la Junta Directiva al complet, va ser Carbonell qui va arreplegar el Porrot a l'Activitat Esportiva. Junt a ell varen pujar a l'escenari Héctor Gómez, el jugador més alt representant el present del Club i Ona Felguera, la jugadora més xicoteta que representa el seu futur. Tota una estampa de felicitat i orgull per un guardó que, com senyalen, “tots creguem que premia una llarga trajectòria, una important evolució i, especialment el nostre present amb 160 jugadors, la xifra més alta de la nostra història, i 12 equips federats”, conta a aquest diari el President.
Porrot cívic
No menys emotiva va ser l'entrega del segon Premi atorgat, el Porrot a l'Activitat Cívica 2014, que ha recaigut enguany en el més que conegut al poble: José Alapont Rosaleny, “l'Estellador”. Pepe, com el coneixen els amics, va reconèixer la gran emoció que sent al rebre aquest guardó per part de les institucions del seu poble, un poble agrícola al que ha dedicat la seua vida. “Aquestes coses sempre es reben amb molta emoció, són molt boniques. Però, millor seria que el camp i l'agricultura del nostre territori estiguera en altres condicions, és per això pel que he lluitat tota la vida”, conta a El Punt Avui “l'Estellador”. I continua, “tot i això, he de dir que estic molt agraït a l'Ajuntament perquè és un Premi que reconeix l'activitat i el treball dels llauradors de Silla i el paper que encara hui en dia té el camp en un poble com el nostre”. Pepe Alapont és conscient de la importància del seu paper tant al Consell Agrari com a la Sèquia Reial del Xúquer, de la que actualment és President, i assenyala amb un gran somriure que “si no hem deixen anar, per alguna cosa serà!”.
Porrot Cultural
Juan Salvador Llàcer Celda va rebre el tercer guardó, el Porrot a l'Activitat Cultural 2014. Salvador és, des de 1998, el director de la Coral Polifònica de l'Agrupació Musical “La Lírica” de Silla. Des de fa desset anys, compagina el repte de dirigir una coral de quaranta músics amb la selecció i preparació del solista que any rere any interpreta la Carxofa. “Crec que és un Premi que ajuda a conservar la tradició del poble, la tradició de la Carxofa en la que jo he col·laborat des de que era molt xicotet. Una vegada vaig créixer m'he dedicat a cuidar tots els aspectes formals que fan de la Carxofa un acte tradicional i de Silla”, ens conta el premiat. I afegeix: “a més d'això, el Premi també és una mena de recompensa per haver-me dedicat a potenciar la música coral en un poble on fa divuit anys no existia”.
L'Agrupació Musical “La Lírica” rep amb aquest guardó un altre gran impuls. Salvador Llàcer s'afegeix a una llarga llista de premiats pels Porrots d'Honor fins ara: Vicent Soler, Andrés Valero, inclús la Societat Musical com a entitat conjunta. El premiat d'enguany assegura que “és molt important per a nosaltres com a entitat cultural del poble rebre un Premi com aquest, perquè hem estat i continuem estant molt reconeguts. Treballem un aspecte lúdic i cultural molt important que és la música, i aquesta ha sigut sempre molt reconeguda per les institucions locals, a les que estem molt agraïts”.
Porrot de Silla
Finalment, Enric Lluch i Girbés va rebre el Porrot d'Honor Ciutat de Silla 2014. L'escriptor, natural d'Algemesí, que ha dedicat la seua vida a escriure literatura infantil i juvenil, ha sigut guardonat enguany amb aquest Premi, un dels pocs que li quedaven per rebre. Amb la seua parla tranquil·la i agradable, Lluch ens conta que “ha sigut un honor rebre aquest Premi, per allò de l'historial d'Els Porrots d'Honor... I encara ho és més per ser un reconeixement a tota la literatura en valencià infantil i juvenil”. Enric Lluch agraeix a l'Ajuntament de Silla aquest guardó perquè, com ell diu, representa a tot un conjunt de persones que, a les nostres terres, es dediquen a un ofici preciós com es la literatura original en valencià, i assenyala que “d'alguna manera els de més edat ens sentim un poc responsables dels més joves”.
El Porrot d'Honor Ciutat de Silla d'enguany serveix, a més de reconèixer la llarga trajectòria d'un escriptor com Enric Lluch, per tornar a parlar de la importància de la literatura. Lluch té la sensació d'estar en un moment magnífic quant a producció, però també en un moment catastròfic perquè les quotes de lectura són molt baixes. “Necessitem un impuls per convèncer la gent jove de que els llibres son màgics, de que permeten aprendre i viatjar. Ens falta ajudar la gent per donar el primer pas, que és el pas més complicat per entrar al món de la literatura”, manifesta el guardonat.