Societat

Foment es compromet a actuar “d'immediat” per evitar noves inundacions als túnels del TAV a Girona

El secretari d'Estat d'Infraestructures assegura que les obres per tapar el forat del pou d'atac es tramitaran per la via de la “declaració d'emergència”

Apunta que caldrà estudiar si s'han complert els calendaris i si s'ha actuat “amb diligència” abans de parlar de dimissions

El ministeri de Foment s'ha compromès a iniciar “d'immediat” els treballs per evitar noves inundacions als túnels del tren d'alta velocitat (TAV) a Girona. L'estació es va inundar aquest diumenge al vespre per segona en dos mesos a causa dels aiguats.

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha visitat aquest dilluns la zona i s'ha reunit amb l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont. Després de la trobada a l'Ajuntament, que ha durat uns tres quarts d'hora, el número 2 de Foment ha assegurat que abordaran les obres amb caràcter “imminent” i que en els propers dies ja hi haurà màquines treballant sobre el terreny per tapar el forat del pou d'atac d'extracció d'àrids de la tuneladora –que és el punt per on s'ha filtrat l'aigua en les dues ocasions– i també per canalitzar la riera.

Segons ha detallat, els treballs consistiran en fer una nova canalització per recuperar el cabal original del riu Güell (alterat per les obres), així com el cobriment del pou d'extraccions d'àrids. També caldrà enderrocar un pas d'obra i un pont que feien de “frontera” en casos de molta pluja i retornaven de nou l'aigua cap al pou.

“El nostre compromís és resoldre amb caràcter d'urgència tota aquesta situació per donar tranquil·litat als passatgers que això no tornarà a passar”, ha declarat.

En aquest sentit, ha apuntat que les obres es faran per la via de la “declaració d'emergència” per accelerar-ne la tramitacions. Segons ha anunciat Adif en un comunicat, ja s'ha sol·licitat la declaració d'emergència de l'obra i s'ha començat el trasllat de la maquinària necessària fins a la zona.

Els treballs començaran, segons Adif, quan les condicions del cabal permetin l'accés a aquesta àrea i es comuniqui a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'inici de les obres, amb qui també es valoraran altres possibles actuacions.

Gómez-Pomar ha explicat que després de la primera inundació ja es van reunir amb l'ajuntament per establir un “full de ruta” i un calendari de treball. “Repassarem si s'ha complert el full de ruta i si s'han complert els terminis” i “s'ha actuat amb diligència” perquè “no torni a produir-se aquest problema”, ha manifestat. Amb tot, no ha entrat a valorar si caldrà depurar responsabilitats a la cúpula d'Adif, tal i com ha demanat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

De la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'ha mostrat desconfiat dels compromisos perquè ja es van prendre després de la primera inundació i ha afirmat que cal passar “dels compromisos als fets i a les solucions definitives”. Puigdemont ha recordat que en la reunió posterior a la primera inundació ja es van comprometre a solucionar el problema però que en pràcticament dos mesos no s'ha fet res.

Segons ha explicat l'alcalde, el compromís inicial del ministeri era que a finals d'any les obres per cobrir el pou d'extracció d'àrids per on entra l'aigua als túnels estarien fetes. Un calendari que, segons l'alcalde, no es podrà complir. “Ells tenen claríssim que aquest forat s'ha de tapar i hauran de mirar perquè no s'ha fet”, ha alertat.

“Que una infraestructura que ha costat centenars de milers d'euros grinyoli per no tapar aquest forat és bastant ridícul”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciència

Arrenca l’LCA Food Conference, un congrés mundial sobre la sostenibilitat ambiental dels aliments

Barcelona
educació

Els comuns esquiven ara parlar de la sisena hora i s’obren a altres “fórmules”

barcelona
salut

Eina per trobar l’antibiòtic idoni per a infeccions urinàries en 45 minuts

Barcelona

Neix una ‘spin-off’ gironina dedicada a l’assistència de processos aguts

GIRONA
educació

Salvador Illa inaugura el nou curs a l’escola Salvador Dalí de Figueres

FIGUERES
salut

A major contaminació de l’aire, més prescripció d’antibiòtics, segons un estudi

Barcelona

Inici de curs amb incertesa per si Educació traurà els mòduls de l’escola

CORNELLÀ DEL TERRI
educació

Tornada a l’escola: Arrenca el curs a infantil, primària, secundària i FP bàsica

barcelona

Català: despolititzar per créixer

Barcelona