Societat

En memòria d'Eduard Zaragozá Camarena

DES DE LA BUTACA DE CASA

Amb motiu de l'home­natge que li dedica l'Ins­ti­tut Enric Valor de Silla a qui fou el seu vice­di­rec­tor i excel·lent pro­fes­sor, Edu­ard Zara­gozà Cama­rena, tras­pas­sat a finals d'agost pas­sat, crec que és just que els qui el vàrem conèixer, esti­mar i admi­rar en vida, puguem fer públics els nos­tres sen­ti­ments de soli­da­ri­tat i d'admi­ració, apro­fi­tant l'acte que ha orga­nit­zat l'Ins­ti­tut. Jo ho faig mit­jançant les pàgines del Punt/Avui, en aques­tes cur­tes però inten­ses parau­les, que inten­taré que com­par­tis­quen els lec­tors.

Si hem de defi­nir Edu­ard crec que hi ha uns quants adjec­tius que donen una apro­xi­mació al seu caràcter i al seu sen­tit de la res­pon­sa­bi­li­tat i del deure. Dir que era bon­dadós i que era generós no és prou, i que era afa­ble, o que ins­pi­rava con­fiança, que era sen­zill, que cer­cava solu­ci­ons i evi­tava crear pro­ble­mes i que era molt tre­ba­lla­dor i cons­ci­ent i obs­ti­nat amb els seus pro­jec­tes...

Les per­so­nes som com ens veuen els altres i per això he estat reco­llint opi­ni­ons sobre Edu­ard. Crec que tot­hom amb qui he par­lat ha coin­ci­dit amb els adjec­tius que acabe de rela­ci­o­nar, de manera que el seu retrat és el que li féu la pro­fes­sora Nati Gozálvez i que ha ser­vit per a con­vo­car l'acte: la d'un home tenaç, com un per­xa­dor de l'Albu­fera, d'aquells que llau­ren amb tena­ci­tat arros­se­gant la barca cap al llu­ent, en silenci i sense pro­ta­go­nis­mes, sabent la res­pon­sa­bi­li­tat que tenen.

Una altra de les seues qua­li­tats era la dis­creció i com era més un home d'acció i de tre­ba­llar que no de dis­cu­tir i de per­dre el temps en futi­le­ses, el recor­dem soli­da­rit­zant-se amb les cau­ses més jus­tes, dis­cre­ta­ment i amb valen­tia. Edu­ard era home d'idees clares i con­seqüent. Per exem­ple, el seu com­por­ta­ment amb el tema de la llen­gua era claríssim, tant com el seu naci­o­na­lisme i, sense cap dubte, sem­pre actu­ava en valencià, sense dub­tar-ne mai.

També era sin­gu­lar cer­cant solu­ci­ons als pro­ble­mes del cen­tre, de qual­se­vol tipus. Recorde que amb motiu de les obres d'ampli­ació i de trans­for­mació de l'edi­fici, en ple mes d'agost sacri­ficà dies de les seues vacan­ces per a fer net i reor­ga­nit­zar mobles i l'ins­tru­men­tal dels tallers. Això ho féu, con­jun­ta­ment amb el direc­tor Domènech, amb qui for­mava un tàndem espe­cial, perquè a més de com­panys i direc­tius, eren amics i cunyats.

L'empresa que feia les obres (CIEGSA) els comu­nicà que vin­drien a pas­sar visita d'ins­pecció, si volien que el cen­tre esti­guera enlles­tit en setem­bre. La sor­presa que s'endu­gue­ren fou ine­nar­ra­ble quan, ells tots mudats i per­fu­mats, es tro­ba­ren Edu­ard i Joan, en plena feina, suats i bruts com dos de la colla. En un pri­mer moment pen­sa­ren que eren una pare­lla de quin­quis que esta­ven bui­dant la fer­ra­lla del cen­tre.

Edu­ard era l'orga­nit­za­dor ideal de les acti­vi­tats extra­es­co­lars, a les quals donava molt de valor, perquè creia que eren impor­tants per als alum­nes. Els seus tallers foren memo­ra­bles, des d'arre­glar bici­cle­tes, a gene­rar ener­gia solar, i així múlti­ples tallers pràctics, que era el que ell ente­nia que neces­si­ta­ven els seus alum­nes: apren­dre apre­nent, deia. En aquests tallers els alum­nes apre­nien, de vega­des, molt més que en classe i per això ell posava tant d'interès. Resu­mint, jo diria que Edu­ard fou exem­plar, com a per­sona i com a pro­fes­sor, i que la seua influència arri­bava molt més enllà de les clas­ses, com sols els passa als bons mes­tres.

Una faceta pro­fes­si­o­nal, que m'han des­co­bert els qui més el conei­xien, era la seua habi­li­tat a mit­jançar en els con­flic­tes del cen­tre, des dels més gros­sos als més insig­ni­fi­cants. Edu­ard sem­pre sabia cer­car solu­ci­ons, tant si eren pica­ba­ra­lles estu­di­an­tils, com pro­ble­mes amb les taqui­lles dels alum­nes que no fun­ci­o­na­ven. Edu­ard, mit­jançant la paraula o amb un mar­tell i un des­car­go­la­dor, tro­bava la millor solució.

Quan una per­sona com Edu­ard ens deixa, i a l'edat que ho ha fet, a punt de jubi­lar-se i amb tan­tes il·lusi­ons que s'havia for­jat, és natu­ral que ho sen­tim molt més, com es mani­festà el dia del seu comiat.

L'acte de demà, doncs, serà la manera com els qui el volem i el recor­dem podrem posar-ho de mani­fest, a la ciu­tat, al claus­tre, als pares i alum­nes i sobre tot a la seua família, espe­ci­al­ment a Teresa, a Car­les i a Àlex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.