Societat

Un vent “excepcional” amb ratxes més fortes que les de gener de 2009

La ràfega més potent s'ha detectat a Caldes de Montbui i ha estat de 124 km/h a les dotze del migdia

Fa cinc anys el temporal de vent va causar la mort de quatre nens i quatre adults

L'episodi de vents que ha patit el territori català al llarg d'aquest dimarts, especialment focalitzat a l'àmbit metropolità, ha registrat ratxes puntuals que han superat la força de les registrades durant el temporal del 24 de gener de 2009, en què van morir quatre nens i quatre adults . La més alta, a Caldes de Montbui, de 124 km/h a les dotze del migdia. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que les previsions meteorològiques apunten que el temporal “amaina” i cap a les set de la tarda s'espera que sigui possible desactivar la fase d'emergència. A la mort de dues persones esclafades per un mur que ha caigut a Terrassa, la força del vent també va causar un accident a l'AP-7 ahir al vespre, que va costar la vida a una dona de 60 anys.

El conseller Espadaler, en sortir del consell assessor de Protecció Civil, ha explicat que les previsions meteorològiques apunten que el temporal de vent ja comença a amainar i que les previsions són que cap a les set de la tarda es podrà desactivar la fase d'emergències.

Des del Servei Meteorològic de Catalunya s'ha destacat aquest episodi com el més fort viscut a Catalunya des del de gener de 2009. Aquell va ser més extens al territori, aquest ha afectat sobretot a l'àmbit metropolità, i també més intens. Però durant l'actual, s'han registrat ratxes puntuals que han superat les de fa cinc anys.

La ràfega més potent s'ha detectat a Caldes de Montbui i ha estat de 124 km/h a les dotze del migdia. A Sabadell han arribat a 101 km/h, a Montserrat als 116 km/h i municipis com ara Parets del Vallès, a més de 70 km/h. El sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que aquesta intensitat intermitent combinada amb un vent sostingut d'entre 30 i 40 m/h des de les 11 del migdia ha estat la causa de la major xifra d'incidències. Les més greus, les tres mort.

Tres morts a causa del vent

El balanç més negatiu d'aquest episodi “excepcional” ha estat el de les tres morts. Dues persones han perdut la vida a la una del migdia a Terrassa en rebre l'impacte d'un mur de tres metres i 30 centímetres que s'ha desplomat a sobre d'ells. Es tracta d'un home de 27 anys i una dona de mitjana edat. A aquest sinistre cal sumar també l'accident produït ahir a les nou del vespre a l'AP-7, a Vandellòs, quan una dona de 60 anys va morir en bolcar la seva autocaravana.

No conduir i suspendre activitats a l'aire lliure

Espadaler ha aconsellat que no s'agafi el cotxe si no és estrictament necessari i que s'evitin la celebració d'activitats a l'aire lliure. A les autoritats locals més afectades, se les ha “convidat” a cancel·lar-les directament i a tancar l'accés de parcs i jardins fins que passi el temporal.

Un miler de sortides dels Bombers

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme més d'un miler de sortides per emergències derivades de les ventades. La majoria d'aquestes s'han produït a l'àmbit metropolità, concretament 883. Des de dos quarts de dotze i fins a les tres de la tarda, el 112 ha atès 1.270 trucades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia