Avaluant encara la tragèdia
El consell d'alcaldes es troba dijous per plantejar una estratègia comuna per demanar ajuts i gestionar l'entorn natural devastat
Tots els nuclis ja tenen llum i algunes àrees forestals estan incomunicades
Encara hi ha algunes àrees forestals incomunicades
Una setmana després del violent episodi de vent que va fer estralls, sobretot a poblacions dels dos vallesos, els municipis encara estan intentant posar xifres a la tragèdia per poder obtenir ajudes econòmiques que els permetin anar recobrant la normalitat. Als nuclis de poblacions de Terrassa, Sabadell i Castellar encara eren visibles els efectes del vent, però la maquinària de les brigades i les contractacions d'empreses –140 treballadors municipals i 28 contractats a Terrassa– han permès començar a retirar els arbres caiguts de carrers i places i a reposar el mobiliari malmès. Ahir, Endesa confirmava que s'havia restablert el subministrament a totes les llars afectades i que durant el matí s'havien retirat els quatre grups electrògens de suport que quedaven.
Però als rodals de les dues cocapitals, en urbanitzacions i poblacions més petites, com ara Ullastrell, Matadepera, Sentmenat o Sant Llorenç Savall, la devastació de milers d'arbres i boscos sencers fa molt difícil calcular el valor de la destrossa, però sobretot obre molts interrogants sobre com s'ha de gestionar tota aquesta massa forestal arrasada. Per aquest motiu, dijous s'ha convocat una reunió del consell d'alcaldes i alcaldesses per valorar les afectacions, conscients que una acció conjunta els permetrà tenir més força a l'hora de reclamar aquestes ajudes extraordinàries, explicava ahir el tinent d'alcalde de Presidència de Sabadell, Josep Ayuso. I és que no només hi ha la voluntat de plantejar actuacions per recuperar els espais naturals, sinó que caldrà replantejar projectes comarcals com el del Boscos del Vallès, d'ordenació forestal basat en l'aprofitament de la massa forestal per generar energia calorífica reduint els arbres a estella. En qualsevol cas, a la trobada es convidarà a participar-hi la consellera de Governació de la Generalitat, Joana Ortega, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el delegat del govern a les comarques de Barcelona, Fernando Brea, que està coneixent aquests dies sobre el terreny els efectes de la ventada i ahir va ser a Castellar.
I en aquest municipi es va posar en marxa ahir l'oficina d'atenció als afectats dins del Servei d'Atenció Ciutadana (SAC) d'El Mirador, seguint l'exemple del que va fer Terrassa. Segons la responsable, Anna Salvadó, els principals temes de consulta eren per la caiguda d'arbres, talls de llum i aigua, així com caigudes de murs o de teules. Un dels primers passos –hi afegia– és aconsellar-los que contactin amb la companyia d'assegurances. Al servei posat en marxa a Terrassa i que ha atès prop d'un centenar de persones també s'ha informat els usuaris que les asseguradores també poden acollir-se als fons de garantia del Consorci de Compensació d'Assegurances, que cobreixen indemnitzacions per danys catastròfics.
A Sabadell ahir calculaven en535 arbres, de moment, els afectats dins el nucli urbà que s'han de tallar. Ayuso explicava que la prioritat aquesta setmana havia estat restablir i assegurar la mobilitat tant privada com pública, reconeixent que falta reposar algun senyal de trànsit i eliminar elements perillosos. A Castellar del Vallès es quantifica en 650.000 euros el cost dels danys provocats per la ventada, sense comptar els particulars. Aquesta xifra inclou el lloguer de generadors, els desperfectes al mobiliari públic i els equipaments municipals i les despeses de personal. “Ara per ara no som capaços de valorar els danys a les zones boscoses”, explicava l'alcalde, Ignasi Giménez, que va visitar ahir els propietaris de La Soleia i Can Casamada, dues de les explotacions més afectades. “És la nostra zona zero”, hi afegia, concretant que encara hi ha àrees incomunicades perquè els camins estan tallats.
En aquest sentit, afirmava que dimecres es reunirà amb els propietaris per fer una valoració i buscar la manera de col·laborar per retirar els arbres. “La zona boscosa és un polvorí de cara a l'estiu”, assegurava Giménez.
A Terrassa encara s'investiga la caiguda del mur propietat d'Inmobiliària Colonial que va provocar la mort de dos joves.
LES XIFRES
LES FRASES
Estudien si hi va haver esclafit
El vídeo que l'Agrupació de Defensa Forestal de Sabadell va enregistrar dimecres des d'un helicòpter mostra un bosc de Can Deu arrasat per la força del vent. Durant un minut, es veu l'extensió de bosc i arbres tombats amb una curiosa disposició: fa l'efecte que els arbres han caigut com si una llengua de vent hagués destrossat tot el que tenia al endavant.
Aquest seria un dels arguments que donaria força a la hipòtesi que durant la ventada es van produir esclafits. És a dir, un fenomen que es viu quan una columna d'aire topa amb el terra i genera un corrent molt fort que s'estén en totes les direccions. El Servei Meteorològic de Catalunya està estudiant si aquest fenomen, diferent al tornado, es va viure en una jornada que va registrar vents de 124 quilòmetres per hora a Caldes de Montbuí i 102 al parc agrari de Sabadell, llocs on no és habitual valors tan elevats. Al Vallès el vent va bufar més fort que en l'excepcional episodi del 2009.