L'autonomia com a repte i obligació
Es presenta ‘Vides Diverses', un documental en què s'explica la necessitat d'independència de persones discapacitades
La peça utilitza la primera persona
“Decebre els teus pares és la primera barrera”
Utilitzant el recurs audiovisual com a reclam, ECOM (el moviment associatiu que aglutina gairebé 200 entitats de persones amb discapacitat física) va presentar ahir a la Casa del Mar de Barcelona el vídeo documental Vides Diverses amb l'objectiu de conscienciar diferents àmbits de la societat sobre l'autonomia dels minusvàlids. La productora New Division, amb l'ajuda del col·lectiu Càmeres i Acció, ha elaborat el vídeo, impulsada per ECOM i l'Ajuntament de Barcelona.
La producció, que dura poc més de mitja hora, explica a través de la primera persona la problemàtica de tenir una discapacitat física. El Fernando, l'Andrés, la Marta o l'Anna serveixen d'exemple per veure com a assolibles metes impensables quan té lloc la disminució de facultats. En Fernando, amb immobilitat a més del 50% del cos, explica com va reaccionar la seva família quan va plantejar la idea de treure's el carnet de conduir adaptat. Ho van considerar tot una odissea, però hi ha una cosa positiva: “En el repte vinent ja no hi posaran tantes dificultats.” Quan la Marta va aconseguir titular-se en traducció va “complir un somni”, i ara es dedica a la professió “que tenia ganes de fer des dels 12 anys”. Models com aquests són útils per encoratjar persones en situacions similars, però també per fer saber a professionals, polítics i a la ciutadania en general com volen sentir-se les persones amb una discapacitat física. Tal com diu el catedràtic en ciència política Joan Subirats en el documental, “s'han d'entendre les realitats d'aquestes persones des de la diversitat i no des de l'homogeneïtat, ja que tenen objectius, punts de partida i necessitats diferents”.
El procés per guanyar llibertat no és fàcil. L'Anna, que va patir un accident de cotxe amb 19 anys, explica el seu cas: “La primera barrera amb què et trobes és la decepció dels teus pares.” La família, que vol donar suport en tot moment a la persona, no entén que aquesta demani que la deixin fer, quan ho estan fent tot per ella. “Al final els uns i els altres acaben entenent que si tu tens més llibertat, ells també en tenen.”
Les dificultats socials també són importants: “Queda un llarg camí per recórrer, molta gent fuig de nosaltres pel simple fet que som diferents”, diu la Marta. En el vídeo reclama que tant institucionalment com educativa s'han d'assumir moltes més responsabilitats. És per això que es vol fer arribar el documental a mitjans de comunicació, però també a escoles, hospitals i institucions. D'aquesta manera, des d'ECOM, es pretén que la vida independent d'aquestes persones és vegi com una qüestió social més que com una qüestió tècnica.
Un dels aspectes més innovadors del reportatge és el procés d'elaboració. L'associació Càmeres i Acció va aportar dinàmiques de grup amb els mateixos protagonistes perquè es fessin totalment seva la peça. Decidint què volien explicar i denunciar i com enfocar-ho perquè el resultat fos representatiu i de nivell.