REPORTATGE
La comarca, ara fa 100 anys a través de les postals
Una exposició de postals a l’Ametlla mostra com era el Vallès Oriental a principis del segle XX
Com era la comarca del Vallès Oriental a principis del segle XX? La resposta es troba aquests dies en l’exposició de postals que divendres al vespre es va inaugurar a la sala d’art Carles Sindreu de l’Ametlla, organitzada pel Cercle Cartòfil de Catalunya i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.
La mostra proposa un viatge en el temps a partir de 274 postals de la col·lecció de Ramon Pla, president del Cercle, que fan referència a diversos aspectes dels 43 municipis de la comarca d’ara fa 70, 80 o 100 anys. D’alguns pobles, com Castellcir, Canovelles o Fogars de Montclús només hi ha una imatge, mentre que d’altres n’hi ha fins a 10, sobretot en les poblacions més grans, ha explicat Pla.
Les diferents imatges són un reflex tant de l’urbanisme del municipi, com dels mitjans de transport (trens, camions...), del medi ambient (fonts...) o dels mercats. S’ha intentat que dins l’exposició hi hagi tot el que identifiqui la comarca. És la suma de tots els municipis, però també es vol donar una pinzellada comarcal, ha explicat el col·leccionista. Però, a més, la mostra també es vol convertir en una denúncia social: L’exposició mostra com era la comarca fa prop de 100 anys i com ha canviat fins al moment actual, passant en la seva major part de ser rural a ser industrial. Però moltes coses s’ha fet responent a interessos econòmics i de constructors, tirant a terra edificis i construccions importants. Sempre que es fa una exposició d’aquest tipus és important veure els canvis que hi ha hagut i com s’han fet.
Ramon Pla té una col·lecció de més de 50.000 postals de tot el món, però especialment de Catalunya. Nascut a Vinarós, Pla va marxar a estudiar a Barcelona i ja s’hi va quedar per feina. Un dia, anant a comprar llibres al mercat de Sant Antoni, vaig trobar unes postals antigues del meu poble i les vaig comprar. A partir d’aquí vaig començar a aficionar-m’hi i a col·leccionar-les, explica Pla, que ara viu a Cerdanyola del Vallès.
UNA EXPOSICIÓ ITINERANT
Ramon Pla ha explicat que l’exposició ha estat concebuda per ser itinerant. Esperem que l’exposició no només es pugui veure a l’Ametlla, i pugui presentar-se en altres sales de la comarca. Els municipis que vulguin exposar-la poden ampliar el nombre de postals amb les que tinguin als seus fons, i així fer la mostra més local.
Aquesta és la novena exposició de postals que es fa a l’Ametlla del Vallès fruit de l’acord entre el Centre Cartòfil de Catalunya i l’Ajuntament de l’Ametlla per tirar endavant del museu virtual de la targeta postal de Catalunya, que de moment ja compta amb més de 7.000 postals.