Nit de tòpics
La nit de Cap d’Any és una nit carregada de tòpics en què la gent es prepara per celebrar l’entrada al nou any. És nit de posar-se la roba interior vermella, d’anar mudat i ben pentinat, menjar marisc i engolir dotze grans de raïm quan sonen les camp
Diu la tradició catalana que el dia 31 de desembre surt l’Home dels Nassos, que té tants nassos com dies queden a l’any. Aquest home (o dona) pot ser qualsevol persona ja que només resta un dia a l’any. Així, com molts nens i nenes es poden imaginar, no s’ha de témer de trobar-se una persona amb 365 nassos. El que sí que es poden fer és portar l’espanta-sogres de la bossa de cotilló a sobre per si de cas. Aquesta precisament és una de les moltes tradicions de Cap d’Any que es manté. Lluïsa Manzano, de la botiga Manli, de Vic, explica que és una tradició que sempre hi serà. De fet en les bosses versió extra també hi ha boles americanes, que són un tub de cartró en què hi poses unes boletes de paper per fer guerres amb els de la taula i d’aquesta manera no tiren boles de pa.
Les bosses de cotilló, amb collarets, barrets, antifaços i trompetes, seran presents tant als restaurants que aquesta nit preparen menús especials com en les festes particulars, algunes de les quals tindran lloc a cases de turisme rural. Des de l’Associació d’Agroturisme d’Osona asseguren que està pràcticament tot ple. Comenten que hi ha molta demanda només per la nit de Cap d’Any, però com que cau entre setmana en molts casos agafen des del cap de setmana previ fins a l’1 de gener o a la inversa, del 31 al diumenge 4.
Aquests dies de Nadal i sobretot per Cap d’Any són dies en què les perruqueries també van de bòlit. Un exemple és la Perruqueria Roura, de Torelló. Des d’allà comenten que el mateix dia ve bastant jovent a fer-se pentinats, sobretot noies joves que comencen a sortir. Diuen que cada any és diferent, per exemple anys enrere es feien molts recollits, es posaven purpurines era com a anar a un casament. Tot depèn de què fan després.
En el cas de la indumentària, és dia de roba interior vermella, tot i que la tradició s’ha esvaït en part. Hi ha gent que ho té com una tradició i ho fa sempre, diu Marta Carbonell, de la Cotilleria DeDins, de Manlleu. Amb tot, es fan caixes i embolcalls per regalar però d’altres opten per comprar una peça que tingui algun detall vermell. Carbonell, que té la cotilleria des de fa set anys a Manlleu i li ve de família, diu que hi va haver un boom fa 15 anys que ara ha baixat.
Pel que fa a l’àpat en si, és un dia de menjar marisc, comenten des de la Peixateria 4 Cantons, de Torelló. Demanen molt marisc, gambes salades, musclos. Els sembla que ara la gent sopa més a casa, potser és la crisi. També fa cosa de dos anys que es fan comandes a última hora. En algunes ocasions demanen com cuinar-ho i pel que fa als preus es mantenen com tot l’any. A la majoria dels caps d’any no hi faltarà el raïm, que es demana en molta quantitat perquè en general la gent s’aplega.
Últimament la gent posa un al·licient més a les festes, expliquen des de la botiga Manli, de Vic. Ara molta gent, en lloc de posar-se un vestit car per celebracions com la de Cap d’Any es disfressen, tant a festes particulars com en sopars a restaurants, i opten per fer àpats temàtics.