Societat

Més dubtes pel museu militar de Figueres

El retorn de peces a Barcelona pot afectar el projecte al castell de Sant Ferran, ja aturat

El museu militar que l'exèrcit espanyol vol obrir a Barcelona genera encara més dubtes al museu que fa anys que s'anuncia al castell de Sant Ferran de Figueres, i que no ha estat exempt de polèmica a la capital de l'Alt Empordà. El projecte per fer un museu a la fortalesa empordanesa amb peces bèl·liques provinents del castell de Montjuïc de Barcelona fa cinc anys que està aturat per la crisi econòmica. Però ara el fet que aquest material de guerra –que des de 2009 es guarda en part a la base militar de Sant Climent Sescebes i en part a Sant Ferran– pugui tornar a Barcelona, pot acabar d'allunyar un projecte que bona part de la ciutat mai ha vist amb bons ulls. Preguntat per la qüestió, ahir el coronel Jesús Heras, encarregat de la conservació del fons arribat de Montjuïc, va assegurar ahir que el futur museu de Barcelona és un “plantejament que ara s'ha oficialitzat però que dependrà de la disponibilitat econòmica dels departaments de Defensa i Cultura, que és escassa”. I que això no ha d'afectar “necessàriament” el museu a Figueres. “Potser si, o potser no”, diu, però hi afegeix que el que està clar és que no afectarà a la sala de 1000 metres quadrats que es va inaugurar el 2012 amb part del material que s'ha d'exposar al museu militar figuerenc. Fonts de l'ajuntament de Figueres van explicar que l'administració no té noticies de cap canvi en el projecte de museu militar proposat per l'exèrcit espanyol a la ciutat, però van dir que la qüestió es tractarà en la pròxima reunió del Consorci que gestiona el castell, i on hi ha representats l'exèrcit, l'ajuntament i la Generalitat.

Reaccions a Barcelona

Mentrestant, la voluntat de l'exèrcit espanyol d'obrir un museu militar a Barcelona ha provocat una cascada de reaccions polítiques. Des del govern de la Generalitat, el conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig va expressar les seves reserves en una entrevista a RAC 1. “No se si és la millor de les idees en una país que no té gran tradició militarista” va expressar Felip Puig.

Les crítiques més explícites van venir de formacions com ICV-EUiA, ERC o la CUP. Mentre que el PSC troba que, ara mateix, hi ha actuacions més peremptòries, i el PP i Ciutadans van aplaudir la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia