Clam unànime a Alcanar contra la indemnització a la concessionària del Castor
Gairebé mig miler de persones participen en la incineració del deute del magatzem de gas
Reclamen el tancament definitiu del magatzem de gas i el desmantellament de les instal·lacions
Unes 400 persones han sortit aquest dissabte al carrer a Alcanar (Montsià), la majoria vestides de dol, per mobilitzar-se contra el pagament de la indemnització de 1.350 milions d'euros a la concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS. Han respost així a la convocatòria de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia per protestar, amb una marxa fúnebre, pel deute del projecte, actualment en hibernació.
La mobilització ha començat al punt del migdia a la plaça Major del municipi i ha arribat fins a la plaça de bous. En aquest indret han cremat bitllets de 650 euros, la quantitat que es calcula que costarà, a cada consumidor de gas, la compensació que s'ha pagat a l'empresa. Amb banda de música inclosa i amb tota la pompa que es donaria a un funeral d'alt nivell.
Així ha estat la manifestació que ha recorregut, aquest migdia, els carrers d'Alcanar i que ha acabat amb la crema simbòlica de la indemnització del Castor. L'ha encapçalat una gran pancarta amb el lema ‘No ho volem!', i gairebé mig miler de persones del territori s'hi ha afegit. Tot plegat per reclamar el tancament definitiu del magatzem de gas i el desmantellament de les instal·lacions.
Cristina Reverter, portaveu de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, ha exposat que per l'entitat aquest deute és “il·legítim”, ja que repercuteix sobre els ciutadans un import que beneficiava una empresa particular. En concret s'han cremat bitllets de 650 euros -que han batejat com a ‘florentinos', en referència a l'empresa de Florentino Pérez, ACS, màxima accionista d'Escal UGS, la promotora del Castor-. Aquesta és la xifra que, segons els càlculs més optimistes, costaran a cada consumidor els 1.350 milions d'euros que s'han pagat com a indemnització, repartits en 30 anys i amb interessos. Una quantitat que repercutirà en les factures dels usuaris de gas de l'estat espanyol.
Aquesta situació, “sumada a la crisi i a la disminució de la demanda energètica, suposa un doble afegit per a la butxaca dels consumidors”, ha assenyalat Reverter. Així mateix, ha recordat que les institucions els donen suport en el sentit que “no hem de repercutir un deute sobre els ciutadans perquè els beneficis anaven a una empresa privada”.
De fet, els serveis jurídics del Parlament de Catalunya estan tramitant un recurs d'inconstitucionalitat que es presentarà properament. La portaveu també ha dit que, si cal, des d'Europa s'hauria de reclamar la devolució de l'import a Escal UGS, ja que la indemnització es va fer efectiva “sense valorar els riscos i sense exigir responsabilitats”. “No era urgent indemnitzar una empresa que ha provocat més de 1.000 terratrèmols”, ha etzibat.
Per la seva banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha fet memòria manifestant que, al principi, el magatzem de gas es considerava un problema local, mentre que ara ha passat a ser un problema europeu. Així, s'ha mostrat optimista, tot i la seva insatisfacció amb el fet que s'hagi hibernat l'activitat del magatzem de gas, i ha alertat que la situació es podria revertir en qualsevol moment. “S'ha de desmantellar”, ha reclamat el batlle, i sobre la indemnització ha declarat que és “indecent i immoral”. També ha animat a continuar la pressió social, a més de la lluita a nivell judicial, per aconseguir “que això no es pugui acabar com volen acabar-ho”, ha conclòs.
Ja fa set anys que la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia fa sentir la seva veu sobre el projecte Castor, i per tal de compensar, en certa manera, la seva feina, l'alcalde d'Alcanar ha anunciat que es posarà el nom de l'entitat a una plaça del municipi (on hi ha el centre cívic) que fins ara no tenia nom.