Vallès Oriental

Els Bombers van actuar en 85 focs de xemeneia al Vallès l’any passat

Des de l’1 de gener fins aquest dijous, s’han fet vuit actuacions, una per dia

Els Bombers van actuar en 85 incendis de xemeneia al Vallès Oriental durant l’any 2014, segons les dades que s’han donat a conèixer aquesta setmana.

És una xifra molt similar a la del 2013 (88 casos). També dels anys anteriors: 75 l’any 2012, 76 al 2011 i 54, el 2010. Des de principi d’any i fins ara, els Bombers ja han intervingut en vuit incendis de xemeneies al Vallès Oriental. N’hi ha hagut a Bigues i Riells, Santa Maria de Palautordera, Canovelles, Cànoves i Samalús i l’Ametlla.

Aquest registre inclou només aquells focs que requereixen la intervenció dels Bombers. “Molts dels casos són solucionats pels propis usuaris sense necessitat de recórrer a nosaltres”, explica Joan Gallart, cap del Servei de Prevenció dels Bombers de la Generalitat. “Apareix a qualsevol tipus de llar. Tots els edificis de qualsevol tipologia tenen un risc d’incendi. La clau per determinar és pensar en el nombre de possibles orígens i veure si estan controlats”.

Tot i l’estabilitat de les xifres, els Bombers fan una crida a anar en compte per evitar focs de xemeneia que agafen especial importància quan les flames surten del conducte i agafen altres elements d’un habitatge. Per aconseguir-ho, un dels moments claus és el de la instal·lació de la xemeneia. “És important fer especial atenció en la separació dels elements combustibles de l’immoble”, diu Gallart. “Una cosa és tenir un incendi a la xemeneia, que ha passat sempre, però el problema és major quan l’incendi és capaç d’escapar i afectar altres parts de l’edifici”, constata. Per això, es demana que estigui ben aïllada i que es posi especial atenció quan passi a tocar d’elements de fusta. L’any 2013, els Bombers d’acord amb els instal·ladors van elaborar unes guies amb els aspectes tècnics que cal seguir per garantir la seguretat de la instal·lació.

Per evitar els incendis també es recomana fer un bon manteniment i netejar el sutge que s’acumula al conducte de la xemeneia periòdicament, en funció de l’ús que se’n faci. En aquest sentit, també és important cremar el tipus de fusta o combustible pel qual ha estat dissenyada la llar de foc. “Com més sutge tingui impregnat el tub de la xemeneia més violent serà el foc”, alerta el cap del Servei de Prevenció dels Bombers.

Quan es detecta que el tub de la xemeneia ha pres, cal trucar ràpidament al 112. També es pot accionar el sistema de tiratge que tancarà el tub i evitarà l’entrada d’aire i ajudarà a controlar el foc. Però si s’escampa i afecta la casa, cal sortir a l’exterior. I si no es pot, tancar-se en alguna cambra allunyada de la zona del foc per evitar la inhalació del fum, un dels elements més perillosos en cas d’incendi en un habitatge.

ALTRES ENSURTS AMB LES LLARS DE FOC

La manipulació de les llars de foc també pot provocar altres ensurts. Per exemple, a l’hora d’encendre-les. “Sobretot per l’ús de combustibles líquids”, alerta Gallart. Un altre risc es dóna quan la família surt de casa o va a dormir. Es recomana parar el foc o, en tot cas, col·locar un mataguspires a la llar de foc per evitar que aquestes puguin afectar mobles o altres elements combustibles propers. També hi ha risc amb les cendres. Cal retirar-les periòdicament i esperar que estiguin fredes i amb les brases apagades per fer-ho. Això pot evitar ensurts allà on es dipositin o incendis de contenidor en cas que es llencin de seguida. “És important que el destí de les cendres sigui segur”, explica el cap del Servei de Prevenció dels Bombers de la Generalitat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.