La Fira del Fesol de Santa Pau fa 25 anys amb la declaració de DOP a tocar
L'Associació de Cultivadors rep el Fesol d'Or anual com a premi a la trajectòria del llegum
Preveuen una bona collita i tot el producte a la venda es va exhaurir
La fira del Fesol de Santa Pau ha celebrat aquest cap de setmana la vint-i-cinquena edició amb els deures fets. I és que la Unió Europea està a punt de donar el vistiplau a la denominació geogràfica protegida (DOP) que acreditarà oficialment el llegum garrotxí. En aquest cas, és especialment rellevant, perquè el fet que es conreïn en terra volcànica és determinant per a aquests fesols: són petits, rodons, amb poca pela, fàcils de
coure, poc farinosos i de gust equilibrat.
La fira, que coincideix amb la de Sant Antoni, ha contribuït a fer conèixer la varietat a fora de la comarca. L'alcalde, Pep Companys, destacava que
l'èxit de públic s'ha mantingut, “tot i la fred i el vent”. En espera de xifres de públic, Companys il·lustrava que tot el producte que oferien cultivadors i els quatre milers de tastets elaborats pels restauradors es van exhaurir.
El Fesol d'Or
El guardó honorífic anual, el Fesol d'Or, ha recaigut aquest any en la mateixa Associació de Cultivadors. El seu president, Lluís Suñer, el va rebre amb sorpresa de mans de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i l'alcalde va atribuir el mèrit al quart de segle de feina per divulgar el llegum i aconseguir la DOP.
Suñer va voler fer partícips del guardó tots els col·laboradors de la fira, els restauradors i el públic habitual. Respecte a la collita del 2014, els productors consideren que ha estat bona, amb unes 50 tones recol·lectades.
Receptes i xerrada
A més, els restaurants del municipi i alguns de la Garrotxa l'han incorporat, quan és temporada, a la seva carta i han creat propostes innovadores amb els fesols de Santa Pau com a protagonistes, o bé n'han reformulat de tradicionals. Fins i tot hi ha algunes postres i magdalenes fetes amb la farina del fesol.
Tots els detalls del llegums es van posar sobre la taula en la xerrada col·loqui gastronòmic que es va dur a terme dissabte, amb la participació de Jaume Fàbrega i de la periodista d'El Punt Avui i coautora de llibre Del volcà a la taula: els fesols de Santa Pau, Tura Soler.