Societat

Itziar González afirma que l'Ajuntament no va contrastar la versió de la Guàrdia Urbana sobre el 4-F

L'exregidora de Ciutat Vella veu múltiples errors i assenyala els comandaments policials pel pecat original d'enviar-hi els agents sense protecció

Celebra que el cas torni a reobrir, almenys per part de la ciutadania

L'exregidora de Ciutat Vella Itziar González ha criticat aquest dijous l'Ajuntament de Barcelona per no “contrastar” la versió policial del 4-F. González, que encara no era regidora quan van succeir els fets, veu múltiples errors en l'Administració causats per “no volen entendre realment què havia passat”. Segons ella, es va buscar un buc expiatori que pagués amb totes les culpes quan es va produir una concatenació de males decisions. L'exregidora situa el pecat original en la decisió dels comandaments de la Guàrdia Urbana d'enviar “sense protecció física (casc)” els agents en el marc de la desocupació del Palau Alòs. González ha celebrat que el cas torni a reobrir, almenys per part de la ciutadania.

“Al govern municipal ningú es va prendre el temps d'entendre, no només una visió policial, sinó de contrastar. Quan passa un fet d'aquesta dimensió cal contrastar. Per què hi havia guàrdies urbans sense protecció física? Si encadenem bé tot el què ha passat podríem anar veient una suma d'errors que no són només d'una persona, sinó de tot el sistema”, ha opinat.

Itziar González ha participat aquest dijous en la presentació al Parlament d'un nou grup de treball sobre la corrupció en el què participa. Durant la roda de premsa se li ha demanat l'opinió sobre els fets del 4 de febrer del 2006, arran de l'emissió al Canal 33 del documental Ciutat Morta. Tot i que no va començar a exercir com a regidora del districte de Ciutat Vella fins el 2007 –precisament el districte en què es van produir els incidents–, González ha explicat que se sent molt afectada pel cas.

L'exregidora barcelonina ha lamentat que el “sistema” acostumi a fer pagar les conseqüències al “més feble”, en relació a les persones que van ser condemnades per les ferides de gravetat que es van causar contra un agent policial. “És impressionant veure com s'oblida a les persones”, ha lamentat González, que veu el sistema com una “maquinària infernal”. “Celebro que les coses es reobrin, però personalment espero que les persones que van enviar allà els guàrdies urbans pensin els riscos en què els posaven”, ha conclòs.

En la mateixa roda de premsa també ha participat Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Rabell ha recordat que les associacions de veïns han seguit el cas de prop des de fa molts anys i que van estar al costat de la mare d'un dels condemnats, Rodrigo Lanza, per reclamar que se li apliquessin els beneficis penitenciaris als quals tenia dret. Lanza va passar set anys a la presó i Rabell explica que no se li van aplicar aquests beneficis pel fet que no va “confessar”.

“El que més ens va colpir és que ens van traslladar la impressió que tothom estava convençut que estaven empresonant innocents, però el cercle s'havia de tancar. I no se li concedien al Rodrigo beneficis penitenciaris perquè no havia admès la seva culpabilitat”, ha recordat el president de la FAVB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.