Atur zero per a discapacitats
Mas Albornà busca feina a les persones d'aquest col·lectiu com a teràpia d'integració social
A més, l'entitat disposa d'un centre de dia per als qui no poden treballar
Més de 200 persones amb discapacitat s'han incorporat al món laboral gràcies a la fundació privada Mas Albornà, una entitat social de l'Alt Penedès que treballa amb l'objectiu de millorar les condicions de vida d'aquest col·lectiu a partir dels beneficis de la laborteràpia.O el que és el mateix, la teràpia de tenir una feina.
“Amb un treball, tens un sou, millores les relacions socials, aprens hàbits com ara llevar-se d'hora i assumeixes uns drets i uns deures. Et permet inserir-te en la societat”, explica Cristina Barbacil, directora de comunicació i projectes de l'organització, que aquest any celebra el 46è aniversari.
L'oferta laboral de Mas Albornà va adreçada a persones majors de 18 anys i es divideix en cinc àmbits: els enclavaments laborals (treballs en els centres de treball de les companyies), serveis a empreses i municipis (jardineria, neteja, pintura i manteniment, entre d'altres), serveis ambientals (gestió de deixalleries), serveis de suport a la producció (envasat) i treballs de serigrafia i confecció. Una junta d'avaluació formada per experts d'àmbits diversos decideix quina feina és millor per a cada treballador.
No fa gaire temps, l'entitat es dedicava exclusivament a la confecció de manipulats. Però la crisi econòmica i la deslocalització de les empreses ha provocat que l'associació hagi hagut de buscar alternatives laborals de tot tipus els darrers anys, convertint-se gairebé sense voler en un dels principals centres d'ocupació de la comarca. “La situació econòmica ens ha obligat a reinventar-nos i a buscar noves àrees de negoci”, assegura Barbacil, que denuncia les “barreres” que imposen algunes companyies. “Les empreses de més de cinquanta treballadors tenen l'obligació de contractar persones amb discapacitat, però moltes no ho compleixen”, hi afegeix la directora de projectes de Mas Albornà.
L'aval de l'experiència
Malgrat les dificultats, l'oferta de feines que ara mateix fa l'entitat no ha deixat de créixer en els darrers anys. Hi ha, bàsicament, dos motius que expliquen aquest èxit. Un d'ells, probablement el més important, és el boca-orella. “Quan una empresa s'interessa per nosaltres els diem que parlin amb Bodegues Torres perquè els expliquin la seva experiència amb Mas Albornà. És el nostre millor comercial”, apunten des de la fundació, que s'encarrega de la neteja viària de més de la meitat dels municipis de l'Alt Penedès, entre ells el de Vilafranca.
L'altre motiu que explica l'augment d'ocupació és el canvi de mentalitat que ha hagut de fer l'entitat amb el vendaval de la crisi. Ja no s'esperen que vinguin les empreses: és Mas Albornà qui les va a buscar. No queda altre remei per a una associació que es marca objectius ambiciosos. “Treballem per tenir atur zero entre les persones discapacitades de la comarca”, sentencia Cristina Barbacil.
La recerca constant de nous àmbits laborals també obliga l'entitat a estar en constant formació. Per treballar en l'àrea de serigrafia i confecció, per exemple, els treballadors van haver de rebre classes durant dos mesos i la fundació va haver de comprar maquinària específica per tirar endavant l'activitat. Una inversió important que moltes empreses no farien, però que Mas Albornà considera indispensable. “La nostra missió filantròpica és la integració total de les persones discapacitades i anem a totes fins el final”, argumenten des de l'associació.
Centre assistencial únic
A banda de la vessant estrictament laboral, la fundació privada Mas Albornà també disposa d'una àrea assistencial que dóna cobertura a 72 persones que no poden treballar perquè tenen una discapacitat superior al 65%. Es tracta d'un centre de dia concertat, ubicat a Vilafranca i amb instal·lacions també a les Cabanyes (Alt Penedès) en què s'ofereix atenció integral i individualitzada als usuaris. “No hi ha cap altre servei al Penedès com el nostre”, diu Barbacil, que hi afegeix que no para de rebre currículums i sol·licituds de gent interessada a accedir al seu centre especial de treball (CET).
LES XIFRES
Per Nadal, el primer oli de l'entitat
Un altre dels projectes en què ha pres part recentment Mas Albornà és la producció d'oli. L'oportunitat va arribar fa uns mesos, després que la direcció de l'entitat detectés que hi havia molts pagesos del Penedès que quan es jubilaven o físicament no podien seguir amb el treball al camp deixaven de conrear les oliveres perquè la resta de la família no volia seguir amb la tradició. L'entitat es va posar en contacte amb algunes de les persones que es trobaven en aquesta situació i els va proposar un acord: els treballadors de Mas Albornà els cuidarien els terrenys i les olives a canvi que una part de la producció d'oli se la quedés l'entitat.
Finalment, aquest passat Nadal, l'entitat es va fer amb el seu primer oli. De cara a aquest 2015, la fundació no descarta buscar algun altre tipus d'acord com aquest per tal que de continuar treballant per aconseguir l'atur zero entre les persones discapacitades de la comarca de l'Alt Penedès.