Mirades d'igual a igual
“Vaig estar un mes palpant de primera mà com és la vida de la gent d'allà”
“Mirar el sud des de la seva pròpia òptica”
En Josep Naval va assistir a les sessions informatives que organitzava la Setem ara fa un any. La iniciativa li va semblar interessant i amb 54 anys no va dubtar a sumar-se al carro d'un dels projectes. La formació anterior li va ser molt útil, en les ponències dels activistes Arcadi Oliveres i Esther Vivas va aprendre a “mirar el sud des de la seva pròpia òptica”.
Finalment, el camp escollit entre ell i l'entitat va ser l'itinerant de Guatemala. Allà hi havia un acord de col·laboració amb el CUC (Comité de Unidad Campesina), sindicat que lluita per fer millor la vida dels camperols indígenes. En Josep va marxar a l'agost i va estar-se un mes “palpant de primera mà com és la vida de la gent d'allà”. Concretament: “Les dues primeres setmanes, fent contacte amb la situació general del país i les dues següents, ja en comunitat.”
En el seu cas, l'estada a la zona de Sololá es va centrar en l'agricultura ecològica, “aprenent del cultiu comunitari d'essències maies i de com aquesta gent tira endavant tot i les dificultats que afronta”. Si s'ha de quedar amb alguna de les coses que el van marcar: “Mirar-los als ulls. D'igual a igual, sabent que, al cap i a la fi, tenim els mateixos problemes allà que aquí.” El paleta català també valora molt que “comparteixin amb tu el poc que tenen”.
En tornar els petits canvis que potencia Setem van assolir-se. Ara en Josep forma part del Consell de Camps de l'entitat i té encara més clar que “el model econòmic que tenim s'ha de canviar”.