Societat

Gastronomia

Els gastrònoms festegen la tòfona

Una àmplia representació de cuiners gironins van participar a una sortida per buscar aquest preuat fong ara que Girona Bons Fogons en celebra les jornades

Ha caigut un 40% la producció en els últims deu anys

Gastrònoms, cui­ners i també tofo­nai­res. Les Jor­na­des de la Tòfona que orga­nitza el col·lec­tiu Girona Bons Fogons van viure el seu punt àlgid amb una tro­bada de cui­ners a Ca l'Ignasi, de Can­to­nigròs, a Osona, un ter­ri­tori amb gran tra­dició tofo­naire i anant a l'ori­gen d'aquest pro­ducte. Els con­vi­dats –mem­bres de Girona Bons Fogons, Osona Cuina i Cuina de l'Empor­da­net– van poder des­co­brir tots els detalls d'aquest pre­uat fong amb una sor­tida pel bosc acom­pa­nyats per Josep Maria Carol, pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Tofo­nai­res d'Osona. Una bona opor­tu­ni­tat per pren­dre consciència de la des­a­pa­rició de tofo­ne­res durant els dar­rers temps, cosa que ha pro­vo­cat que, en els últims 10 anys, s'hagin recap­tat un 40% menys de tòfones. Les prin­ci­pals cau­sessón els sen­glars, els purins i la caça fur­tiva. El tofo­naire, a més, aju­dat per la seva gossa, la Naika, va poder mos­trar en directe com és la recerca d'aquest ali­ment i va deba­tre amb els cui­ners sobre tots els detalls que l'envol­ten. Una escu­de­lla i carn d'olla va posar el colofó a la diada. Aquest acte s'emmarca dins de les Jor­na­des de la Tòfona, que s'allar­ga­ran fins a final de mes als nou res­tau­rants que per­ta­nyen a Girona Bons Fogons. Entre els pre­sents hi havia en Cisco (Fonda Xesc de Gombrèn), Jordi Ribas (El Sol Blanc de Pals), Pere Vehí de (La Xicra de Pala­fu­gell), Martí Sabrià (gerent de la Cuina de l'Empor­da­net), Pep Palau (direc­tor del Fòrum Gas­tronòmic), Jimena Apéllaiz (de La Riera a Sant Martí Vell), Iolanda Bus­tos (La Calèndula de Girona) i Toni Vallory (pre­si­dent de Girona Bons Fogons).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.