Societat

Desmantellat un grup que robava vehicles d'alta gamma a Europa per enviar-los a l'Àfrica

Ingressen a presó cinc dels 24 detinguts en una operació en què s'han recuperat 13 cotxes

Se'ls acusa de delictes de pertinença a organització criminal, robatori i furt d'ús de vehicles, apropiació indeguda, receptació i falsedat documental

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una organització criminal que sostreia vehicles d'alta gamma a Europa i els enviava a Àfrica. Segons ha informat aquest dimecres la policia, hi ha detingudes 24 persones, de les quals cinc han ingressat a la presó, s'han imputat delictes a nou més i s'han recuperat tretze vehicles.

Els vehicles eren sostrets a països de la Unió Europea per després ser traslladats al Marroc i acabar a Mauritània o Senegal. Concretament, els Mossos d'Esquadra, al costat d'agents de la Guàrdia Civil de Màlaga, van detenir el passat 10 de març a Barcelona, Cadis, Toledo, Biscaia i Alacant 24 persones de nacionalitat espanyola i marroquina com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, robatori i furt d'ús de vehicles, apropiació indeguda, receptació i falsedat documental.

La investigació es va iniciar a principi de juliol, quan els Mossos van tenir coneixement de l'existència d'un grup delictiu que es dedicava a introduir al mercat espanyol vehicles tot terreny sostrets per tot Europa. Posteriorment, aquests vehicles eren traslladats des d'Itàlia fins al Marroc, per acabar als seus països de destí: el Senegal i Mauritània.

Per dur a terme els robatoris dels vehicles i la seva posada en el mercat, els delinqüents tenien tres cèl·lules que actuaven en diferents àmbits: primer actuava una cèl·lula amb presència a la Unió Europea els integrants de la qual eren els encarregats de detectar i sostreure els vehicles.

Una vegada fet aquest primer pas, entrava en joc la segona, ubicada a Espanya, que era l'encarregada de gestionar les falsedats documentals necessàries per al blanqueig del vehicle, la matriculació a Espanya, el canvi de nom mitjançant un testaferro i el trasllat del vehicle cap al Marroc. La tercera cèl·lula, situada al Marroc, gestionava el trasllat dels vehicles al Senegal i Mauritània.

Des del moment en què es va tenir coneixement de l'existència de la cèl·lula espanyola, amb presència a Alacant, Toledo i Cadis, es va crear un equip conjunt de treball entre Mossos i Guàrdia Civil.

Les primeres indagacions van permetre descobrir que a Catalunya es gestionava un contracte fals de compravenda de vehicle a nom d'un testaferro per, després, demanar a la DGT unes plaques provisionals de matriculació presentant documentació falsa d'Itàlia, Luxemburg o altres països. Amb aquestes plaques, membres de l'organització es desplaçaven fins al país on s'havia sostret el vehicle per recollir-lo.

A més, els Mossos destaquen que li havien encunyat el mateix número de bastidor o VIN que constava en la documentació falsa presentada en la DGT. Posteriorment, el vehicle era traslladat al Marroc, per acabar viatjant a Mauritània o Senegal.

Durant la investigació, els agents han acreditat el tràfic de 33 vehicles, tretze dels quals van poder recuperar els dos cossos policials. També es va detenir 24 persones i es va intervenir una gran quantitat de documentació que acredita les activitats delictives de l'organització.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l'ingrés a la presó per als 5 capitostos de l'organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia