Aigües Vic canvia els comptadors per implantar la telelectura
L’empresa preveu que l’any 2018 s’hagi substituït la totalitat dels dispositius mecànics.
Despenjar el porter automàtic o obrir la porta de casa i sentir la frase: Venim a mirar el comptador passarà a la història aviat, si més no a Vic. La companyia Aigües Vic ja ha començat a substituir els primers comptadors mecànics de sempre per uns nous dispositius que compten amb un sistema de telelectura. Així, durant aquest 2015 es canviaran 1.600 comptadors i l’any vinent 1.800 més. L’objectiu de l’empresa és haver substituït la totalitat de màquines a finals del 2018.
Els nous comptadors porten una antena incorporada que envia la lectura cap a l’oficina. El gerent d’Aigües Vic, Josep Maria Aparicio, explica que la tecnologia possibilita rebre dades a distància per fer el control de consums. Aquest sistema permetrà tenir una millor precisió de la lectura i alhora fer una gestió més còmoda de tot el cicle de facturació i els balanços hídrics. Així, per exemple, es podran donar alertes als usuaris que tinguin sobre consums i els usuaris, a través de l’oficina virtual, podran consultar els consums periòdics.
L’actuació suposarà una inversió de 306.934 euros que assumeix l’empresa, remarca Aparicio. Assegura que en la factura actual ja s’hi inclou un concepte de manteniment de comptador i connexió de servei que no es tocarà, de manera que continuarà al mateix preu. Així, l’empresa opta per dedicar esforços en aquell element que ens uneix amb l’usuari, que és el comptador.
Abastament fins al 2050
Fan un nou sistema de captació al Pou de la Barraca a Gurb
Una de les principals inversions d’Aigües Vic és el nou sistema de captació d’aigua del Ter, al Pou de la Barraca, a Gurb, que té un cost de 393.862 euros. El gerent d’Aigües Vic, Josep Maria Aparicio, explica que el projecte es porta a terme amb l’objectiu de garantir l’abastament fins al 2050 als municipis que gestionen, que són Vic, Gurb, Santa Cecília i Muntanyola. L’actual braç artificial d’aigua és suficient i és bona quant a la quantitat i garantia en diferents episodis de l’any, assegura. Amb tot, quan hi ha pluges torrencials hi ha unes avingudes que el braç artificial queda obturat. Per aquest motiu, junt amb la necessitat de garantir l’abastament fins al 2050 es van plantejar el nou projecte de punt de captació anant a buscar la llera del riu natural sense dependre de la derivació d’aigua. Segons el gerent, anirem a buscar la zona d’influència de la resclosa de Malars, en un punt on l’aigua tingui una làmina constant i arribi per obra civil fins al pou de captació en qualsevol època de l’any i també en qualsevol condició de l’estat de l’aigua.
Històricament l’abastament de Vic es va iniciar amb la portada d’aigua de Forat Micó, al riu Ges, una captació que ara és simbòlica, ja que el 95% prové del Ter.
Dins el pla d’inversions previst fins al 2016 Aigües Vic també preveu renovar més de 1.000 metres lineals d’antigues canonades amb la voluntat de disminuir els índexs d’aigua no registrada. En el mateix sentit també s’ampliarà una mitjana de 300 metres lineals per abastir noves àrees habitables.