Vallès Oriental

REPORTATGE

De Vilanova al mercat de Cardedeu

Oriol Font és la quarta generació al capdavant de la Carnisseria Prat, amb 110 anys d’història

La Carnisseria Prat fa 33 anys que funciona al mercat municipal de Cardedeu, però la seva història es remunta a Vilanova del Vallès 110 anys enrere.

Oriol Safont, actual alcalde de Vilanova, està al capdavant d’aquest negoci familiar que va començar el seu besavi, Jaume Prat Aymerich, el 1905. “La primera referència que tinc escrita és una escriptura de compravenda d’un terreny del 23 de febrer de 1905”, explica Safont, mentre recorda que el besavi es dedicava a matar xais. “Després de netejar-los i arreglar-los els posava en un cistell de vímet i els portava a vendre per les cases”.

Amb els anys, però, el negoci es va anar modernitzant, i el va continuar el seu avi, Andreu Prat Maymó, que combinava la feina de pagès al camp, la vinya i amb el bestiar, amb la de carnisser. “Començava la jornada abans que sortís el sol, i l’acabava més tard de la seva posta”.

La tercera generació al capdavant del negoci va estar representada per la seva mare, Maria Prat Llobet, que va ser l’encarregada d’obrir, ara fa 33 anys, la parada al mercat de Cardedeu, on encara continua oberta. “Ella va morir quan jo tenia 18 anys, i vaig decidir deixar els estudis i anar a la botiga. Em va anar molt bé tota l’experiència que havia agafat en caps de setmana i vacances”.
Aquests últims 12 anys ha hagut de compaginar la feina de carnisser amb la de l’alcalde de Vilanova, càrrec que deixarà a partir de les properes eleccions municipals. “Tinc molts ganes de tornar a treballar a la carnisseria al cent per cent”, reconeix Safont, molt il·lusionat de continuar molts anys en aquest ofici i de continuar aprenent. “Crec que com en tots els oficis sempre tens coses per aprendre. Mai ho saps tot, i són necessaris els processos de formació per tirar endavant”.

A la Carnisseria Prat hi venen carn de vedella, bou, xai i poltre. “No toquem ni aviram ni porc”, diu Safont. A més dels productes bàsics, però, amb el temps han hagut d’ampliar l’oferta amb productes més elaborats, com els galets farcits de Nadal. “Treballem de manera diferent que temps enrera”, comenta.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.