Societat

Més d'un centenar d'olotins de l'entorn del nen afectat de diftèria, sota control

Salut veu poc probable que hi hagi cap altre cas de contagi, però caldrà esperar deu dies per assegurar-ho

El pacient està estable dins la gravetat

El Departament de Salut du a terme el seguiment d'unes 150 persones de l'entorn immediat del nen de 6 anys d'Olot que té diftèria. El nen, que no havia estat vacunat, continua ingressat a la unitat de cures intensives de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona i està estable dins la gravetat. El risc de contagi, però, és mínim, perquè la gran majoria de persones de l'entorn del nen sí que estan vacunades, segons va indicar ahir el director del Servei Català de la Salut (Catsalut), l'olotí Josep Maria Padrosa, que hi va afegir que cada dia que passa va a favor de la recuperació del nen. Padrosa, no obstant això, va remarcar que cal ser prudent i esperar deu dies per descartar que no hi hagi cap més afectat.

Ahir va continuar el seguiment de l'entorn familiar i dels companys de classe del nen, de l'escola Cor de Maria d'Olot; dels infants que van anar de colònies amb ell; del professorat; del personal no docent que hi va estar en contacte, i també dels metges i les infermeres que el van atendre en un primer moment a l'hospital comarcal de la Garrotxa fins que va ser traslladat a Barcelona. Dimarts, després d'analitzar els calendaris de vacunacions de tot l'entorn del malalt, els professionals que s'encarreguen del cas van decidir reforçar la vacunació d'algunes persones i en altres casos administrar-los medicaments preventius. L'activitat al centre docent olotí es va desenvolupar ahir amb normalitat i tota la comunitat educativa està pendent de l'evolució del pacient.

Focus de contagi

Els epidemiòlegs treballen també en la línia d'intentar determinar el focus de contagi, tot i que els especialistes reconeixen que és difícil aconseguir-ho perquè el bacteri que causa aquesta malaltia infecciosa es contagia per via aèria. Padrosa es va mostrar partidari d'obrir un període de reflexió amb més profunditat sobre les causes d'aquest contagi.

La diftèria és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri (C. Diphteriae) que genera una toxina molt agressiva. Fonamentalment, es transmet per via respiratòria, i perquè es contagiï hi ha d'haver un contacte estret. La simptomatologia és variable, però freqüentment produeix mal de coll i secreció nasal, inflamació dels ganglis del coll, malestar general i febre. A mesura que aquest bacteri creix, va alliberant unes toxines que són transportades pel sistema circulatori i provoquen lesions principalment al cor, els ronyons i el sistema nerviós. El medicament que s'està subministrant al pacient és una antitoxina que es va poder aconseguir a Rússia després d'emetre un avís internacional a través del Ministeri de Sanitat, ja que a l'Estat espanyol no n'hi ha en estoc perquè, gràcies a la vacunació, feia dècades que no hi havia cap cas.

96
per cent dels infants de l'Estat es vacunen dels antídots recomanats pels sistemes de salut.

LES XIFRES

150
persones
de l'entorn del nen amb diftèria estan sent sotmeses a un control i a un seguiment mèdic.
32
anys
feia que no hi havia cap cas de malalt amb aquest tipus d'infecció a Catalunya i 28 a l'Estat espanyol.
1.500
milions de vides es calcula que han salvat les vacunes, segons la Societat Internacional de Vacunologia.
5.000
dosis de sèrum antidiftèric fabrica Rússia cada any, com el que van enviar dilluns a la Vall d'Hebron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.