salut
Salut retarda la vacunació de la triple vírica
Problemes en la fabricació de la dosi per als 6 anys fan que s'allarguin els terminis
No té res a veure amb el cas d'Olot
El Departament de Salut va admetre ahir que el retard en la fabricació de la vacuna triple vírica està obligant a vacunar els infants uns dies més tard que compleixin els 6 anys. El retard no implica cap perill per als nens, ja que les dosis anteriors els cobreixen durant una dècada, i tampoc té res a veure amb el cas de diftèria detectat a Olot.
El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, va recordar ahir que Salut ja havia informat el 22 de maig passat que la vacunació de la triple vírica es retardava. “Estan tenint problemes per fabricar-la –va assegurar ahir–, però és un problema mundial.” La vacuna se subministra als infants als 2, als 4, als 6 i als 18 mesos, unes dosis que “sí que són transcendents”, a diferència del recordatori dels 6 anys. “Els infants que hagin estat vacunats estan totalment protegits durant deu anys”, garantia ahir Mateu, que va treure transcendència al retard d'uns dies. La tos ferina causa 4,8 morts per cada 100.000 habitants a l'any a l'Estat, la gran majoria nadons.
Pel que fa al cas de diftèria d'Olot, el president de l'ICS considera que “serà difícil trobar l'origen del contagi”. Aquest cap de setmana continuaran les proves epidemiològiques, però serà difícil que les proves de sang de la faringe (frotis) que es duen a terme a diverses persones acabin determinant l'origen del brot.
Salut veu amb optimisme com acaba el termini de contagi i no s'ha detectat cap nou cas, ni entre els alumnes de la mateixa escola ni entre els familiars del jove. L'infant evoluciona favorablement, però es manté dins la gravetat, ja que la resposta al tractament és encara feble. Això sí, l'antitoxina “està fent la seva feina”, assegurava ahir Mateu.
Control a la piscina de Torelló
El Departament de Salut ha desplegat una investigació epidemiològica a la piscina coberta municipal de Torelló després de saber que el nen de 6 anys d'Olot que té diftèria la freqüentava sovint perquè hi feia un curset per aprendre a nedar. Des del mateix departament s'ha confirmat que també s'ha vacunat el personal de la piscina que hauria estat en contacte directe amb el menor infectat. Tot i així, tant Salut com el mateix alcalde de Torelló, Santi Vivet, han fet una crida a la calma i s'ha desmentit que la piscina de Torelló sigui el focus de la infecció. Les investigacions del departament seguiran tot el cap de setmana, però es fa difícil esbrinar-ne l'origen.