La UdG posarà en marxa una càtedra dedicada a la medicina de muntanya
La iniciativa, conjunta amb l'hospital de la Cerdanya, es va presentar ahir a Alp en unes jornades sobre la implementació del pla de salut 2011-2015
La Universitat de Girona i l'hospital de la Cerdanya treballen en la creació d'una càtedra de medicina de muntanya, del medi natural i de simulació clínica a la UdG que actuarà com a seminari permanent de reflexió, estudi, promoció de la investigació i difusió i dinamització relacionades amb aquest àmbit. La iniciativa es va donar a conèixer ahir en el marc de les jornades que es van celebrar al palau de congressos d'Alp per fer balanç de la implementació del pla de salut 2011-15 de diferents regions sanitàries, entre les quals les de l'Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central, Lleida i també Girona. La jornada, que va reunir més de dos-cents professionals sanitaris de les regions esmentades, va acabar justament amb una conferència d'Enric Subirats, director assistencial de l'hospital de la Cerdanya, que portava per títol La medicina de muntanya a la Cerdanya. En la conferència, Subirats va fer una anàlisi exhaustiva de la medicina de muntanya i del medi natural a partir de l'experiència i actuacions de l'hospital de la Cerdanya. Va parlar de la medicina de muntanya com una disciplina que presenta elements d'altres disciplines, com ara urgències, medicina de família, de l'esport, d'ortopèdia i traumatologia i de salut pública. I també va exposar les actuacions de recerca i docència que s'han dut a terme, i en aquesta línia va informar de la creació de la nova càtedra per tal de donar continuïtat i institucionalitzar les activitats relacionades amb la medicina de muntanya, el medi natural i la simulació clínica.
Pel que fa a la innovació i la recerca, representants de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) van exposar la situació de la recerca biomèdica en cardiologia a Girona, especialment en relació amb el projecte Hermes-Regicor i GenCardio, sobre l'estudi de les malalties genètiques associades a la mort sobtada.
LA XIFRA
Detecció de 60 nous casos d'autisme
La implementació del pla d'atenció integral a les persones amb trastorn de l'espectre autista al Gironès ha permès detectar, en el primer any, seixanta casos nous. L'experiència, que es basa en un treball coordinat de tots els professionals implicats, es va presentar ahir. I ja van sortir unes propostes de millora, com ara la identificació de les necessitats en l'edat adulta i estendre el programa a més comarques.