Societat

Més ingressos i més peticions d'ajut per a les ONG socials

El primer baròmetre de la Taula del Tercer Sector avisa que el nombre de demandes d'ajut social va créixer un 3,4% el 2014

Les entitats temen no poder atendre prou bé les sol·licituds que reben

El primer baròmetre del Tercer Sector Social posa de manifest l'increment del nombre de persones que van sol·licitar ajut a les entitats durant el 2014. Van ser un 3,4% més, tot i que els ingressos de les ONG socials també van créixer, després d'anys de davallada, encara que un 2,9% només. L'augment de fons gira sobre la major despesa social pública i ha comportat alhora un augment del nombre de llocs de treball del 5%, després de cinc anys de perdre'n.

Són algunes de les dades que exposa l'estudi realitzat sobre gairebé 348 entitats de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya aquesta primavera, sobre un univers total de tres mil entitats a tot el país. La presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, va recordar ahir que la “profunda crisi ha fet augmentar i farà també incrementar les necessitats socials, fins a cronificar-les. Caldran anys d'inversió social”, remarcava Guiteras.

Prop del 60% del finançament de les entitats socials depèn de subvencions públiques, que s'han incrementat un 5% en el darrer any, respecte de les privades. Si bé la crisi ha congelat les aportacions privades i els donatius a les entitats, ha incrementat les de les administracions i, sobretot, el voluntariat, que ha crescut un 7%. El govern finança el 49% de les aportacions públiques, i els ajuntaments, un altre 46%. Només el 6% d'ajuts provenen d'administracions de fora de Catalunya.

Tot i això, el deute de les entitats continua creixent pel retard en el cobrament “de serveis ja prestats en anys anteriors”, va avisar el director de la Taula, Toni Codina. Una de cada cinc entitats suporta deutes públics des de fa cinc anys, malgrat que aquesta motxilla no va créixer durant el 2014. La situació resulta especialment complicada per a les petites entitats, entre les quals el deute assoleix una proporció d'una de cada tres.

“El discret optimisme del sector, exposava ahir Codina, el lideren les grans entitats, que poden aspirar o obtenir més ingressos públics. En canvi, les entitats de mida petita continuaran depenent dels ajuts i donatius de fundacions o privats, que no augmenten. Les dificultats del dia a dia fan que la preocupació més gran de les entitats sigui ja la qualitat l'atenció que atorguen. “En alguns casos no la veuen garantida”, assegura Àngels Guiteras. L'alerta és prou gran perquè la segona preocupació sigui atendre tothom que sol·licita ajut, una tendència que es mantindrà el 2015, augura Codina.

LA FRASE

El futur el veiem cada cop amb més necessitats socials, força de les quals cronificades
Àngels Guiteras
presidenta taula tercer sector

Una eina per prendre el pols al sector social

La Taula elaborarà cada any el baròmetre per tenir una acurada radiografia de les ONG socials. Àngels Guiteras creu que serà una bona eina en un sector amb entitats de molt diversa mida i abast.

Una mitjana de 140 atesos per cada entitat

La mitjana d'atesos és de 14 persones. Però les dades demostren que el nombre d'entitats que atenen més de 100 persones cada any no para d'augmentar, i han passat del 57% d'ONG al 61%.

Últim acte de Guiteras al davant de la Taula

La presentació del baròmetre del sector va ser l'últim acte informatiu de la Taula sota el mandat d'Àngels Guiteras. L'assemblea escollirà la nova junta el dia 16 i l'únic candidat a substituir-la és Oriol Illa.

Risc de pobresa monoparental

Més de la meitat de les llars monoparentals, amb almenys un infant a la família, estan en risc de pobresa i exclusió. Així ho alerta un informe de l'ONG Save the Children, en què es destaca que el 82% d'aquestes situacions les encapçalen mares, de les quals un 52 % estan excloses del mercat laboral o treballen en condicions de precarietat. Segons l'estudi, 4 de cada 10 famílies monoparentals no disposen dels diners per fer front a les despeses de la llar com ara la compra d'aliments o el lloguer. L'informe també indica que 1 de cada 3 famílies viuen situacions d'exclusió relacionades amb la salut, ja que no poden comprar medicines o han de deixar de rebre tractaments.

En un 43% de les entitats només hi ha voluntaris

El sector social té moltes microentitats. En el 43% de les ONG socials només treballen voluntaris i, per tant, no hi ha cap contractat. Però és que un 31% només en tenen entre 1 i 10, de contractats.

Serveis per a les grans i donatius per a les petites

Les grans entitats basen el seu finançament en la prestació de serveis, pels quals reben ingressos. En canvi, les petites es basen més en les aportacions i donatius i les quotes dels socis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.