Societat

Veure i experimentar la vida a la prehistòria

Espai Orígens ofereix la possibilitat d'endinsar-se en la vida de la prehistòria amb la proposta Prehistòria't, amb tallers i activitats manuals al Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai

Entrar dins les rèpliques de cabanes i fabricar estris prehistòrics, fer foc, caçar amb arc fer ornaments i collars... Convertir-se en un ésser prehistòric, experimentar com vivien i fer diverses activitats relacionades amb la prehistòria i l'arqueologia ja és possible a les instal·lacions del Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai, organitzades per Espai Orígens. Una activitat és Prehistòria't, pensada per gaudir en grup o en família tot descobrint un passat llunyà i sovint tan desconegut. Aquesta proposta permet prehistoriar-se, passejar per un campament de caçadors recol·lectors paleolítics, entrar dins una cabana com les de fa 6.000 anys i tocar i manipular un munt d'eines i objectes prehistòrics, a més d'experimentar en primera persona algunes de les activitats més quotidianes de la prehistòria, com fer foc o caçar amb arc i propulsor. Aquesta activitat està programada per al diumenge 19 de juliol, el dissabte 1 d'agost i el diumenge 23 d'agost, sempre a les onze del matí. Tot i així, també es poden fer activitats per a grups altres dies i en horaris convinguts.

Espai Orígens és un centre dedicat a la dinamització del territori de la zona del Mont-roig, a través del seu patrimoni històric i natural. Es dedica a la investigació i divulgació del patrimoni des dels vessants educatiu, lúdic i turístic: pretén relacionar el coneixement que es desprèn del treball de recerca arqueològica amb les activitats de caire experimental que du a terme per a tot tipus de públic. Ofereix tota classe de propostes. A banda de Prehistòria't, les més properes són La Roca sota les estrelles, una visita nocturna al jaciment neandertal de la Roca dels Bous, dissabte 25 de juliol, i la conferència El canvi climàtic és cert o no és cert?, a càrrec de Josep Roqué, Dr. en Ciències Químiques i membre de Terres del Marquesat el 17 d'agost. Com a novetat d'aquest estiu, a més, el centre ofereix l'activitat Arqueòleg per un dia, que permet viure l'emoció de desenterrar el passat amb les pròpies mans i convertir-se en arqueòlegs i arqueòlogues experts. Per a més informació, consulteu www.espaiorigens.com.

El parc arqueològic

El Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai és una instal·lació educativa i de lleure creada per tal d'acostar, al públic escolar i familiar, les formes de vida prehistòriques i els mètodes de recerca de l'arqueologia. Integrat en la ruta dels Orígens, el seu objectiu és posar a l'abast de tothom el coneixement del patrimoni cultural que conformen els jaciments arqueològics i el paisatge en què s'emmarquen. Està situat a 800 metres del nucli urbà de Sant Llorenç de Montgai i a 1.500 metres del jaciment paleolític de la Roca dels Bous. El parc arqueològic consisteix en rèpliques de campaments i de poblats prehistòrics i en espais que simulen diferents elements d'una excavació arqueològica que fan possible familiaritzar-se tant amb les tècniques d'investigació actuals com amb les tecnologies i activitats d'època paleolítica i neolítica.

Jaciment arqueològic de la Roca dels Bous

Fa 50.000 anys grups de neandertals feien regularment una parada al seu camí en un dels passos naturals entre els primers contraforts dels Pirineus i la plana del Segrià, a la Cinglera de la Cascada. Els particulars processos geològics que es donen en aquesta cinglera han fet possible la preservació de nombroses empremtes d'aquestes visites neandertals. El conjunt d'aquestes troballes és el que actualment coneixem com el jaciment arqueològic de la Roca dels Bous, a Sant Llorenç de Montgai (Noguera) un paratge únic que val la pena visitar si s'està a la zona. Actualment gent de totes les edats tornen a passejar per aquest antic territori. Gràcies a l'ús de pantalles digitals tàctils i a les activitats experimentals, la Roca dels Bous i el Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai es converteixen en finestres al passat per a una millor comprensió de com eren i com vivien els avantpassats. La Roca dels Bous és un projecte que porta a terme el Cente d'Estudis del Patromin del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per a més informació a www.larocadelsbous.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.