territori

Riudoms basa la promoció de l'avellana en la innovació culinària

El municipi del Baix Camp celebra la 35a edició de la Fira aquest cap de setmana

El con­sum tra­di­ci­o­nal de l'ave­llana i els seus deri­vats indus­tri­als comuns han donat lloc a Riu­doms (Baix Camp) a la pro­moció de pro­duc­tes deri­vats d'aquest fruit sec dife­rents i que apor­tin inno­vació en la seva ves­sant culinària. Aquesta és la nova pro­jecció que la Fira vol donar a l'ave­llana amb l'objec­tiu de sem­pre, aug­men­tar el seu con­sum. El riu­do­menc Eugeni Perea, doc­tor en Història Moderna i actual cap de l'Arxiu de la Dipu­tació de Tar­ra­gona, ha inau­gu­rat la mos­tra aquest diven­dres. També s'ha lliu­rat el premi Fira de l'Ave­llana 2015 al gremi de de for­ners i pas­tis­sers de Riu­doms per dis­tin­gir, pre­ci­sa­ment, l'esforç en la inno­vació de pro­duc­tes amb ave­llana que fa aquest col·lec­tiu.

Com ha des­ta­cat el direc­tor de la Fira de Riu­doms, Fran­cesc Xavier Bonet, la mos­tra ha tro­bat en els usos culi­na­ris i la pas­tis­se­ria una nova via per a la pro­jecció de l'ave­llana. "La glo­ba­lit­zació ha creat una sobre­o­ferta i cal tro­bar sor­ti­des espe­ci­a­lit­za­des perquè el con­sum tra­di­ci­o­nal està sobre­ex­plo­tat", ha apun­tat Bonet. Aques­tes noves alter­na­ti­ves per a aquest fruit sec s'inten­ten reforçar des de fa gai­rebé una dècada a Riu­doms amb l'ela­bo­ració d'un recep­tari els dies pre­vis a la fira. Aquest any, amb prop de 80 par­ti­ci­pants s'han fet pro­pos­tes tan inno­va­do­res com la piru­leta de lla­gostí amb ave­llana i tomàquet; la pipeta de mini ama­nida caprese amb pesto d'ave­lla­nes; els bom­bons d'ave­llana, cere­als i amet­lles; hum­mus amb ave­lla­nes; 'boca­di­tos' de xoco­lata i ave­llana, o l'escuma d'ave­llana amb cremós d'orxata i bes­cuit de cacau. 

Aques­tes recep­tes, impul­sa­des per xefs de referència de la zona, encai­xen en una dieta medi­terrània en plena pro­jecció mun­dial que pot aju­dar, com ha apun­tat Bonet, a incen­ti­var el con­sum de l'ave­llana. "El con­sum és la clau. Els deri­vats indus­tri­als de l'ave­llana són molt cone­guts i no és per on anem. Des de la fira volem que es cone­gui l'ave­llana com un pro­ducte culi­nari i a par­tir d'aquí, totes les deri­va­des que en sor­gei­xin, ben­vin­gu­des seran", ha afe­git el direc­tor de la mos­tra. En con­cret, els visi­tants poden pro­var un ven­tall ampli de pro­duc­tes ela­bo­rats a par­tir de l'ave­llana. L'orxata, el gelat o el xar­rup d'ave­llana, les ave­lla­nes crues, tor­ra­des o gara­pi­nya­des, el licor i la coca d'ave­llana o de músic, entre altres. 

Amb més de 120 expo­si­tors, repar­tits en 16.000 metres qua­drats al cen­tre de la vila, la fira de Riu­doms també pro­mo­ci­ona l'agri­cul­tura i la resta de pro­duc­tes que s'ela­bo­ren a l'horta de Riu­doms així com una des­ta­cada repre­sen­tació de nego­cis de jar­di­ne­ria i els vivers, un sec­tor cap on ha anat deri­vant "de manera natu­ral" l'agri­cul­tura de la zona arros­se­gada per les con­ti­nues cri­sis de preus i difi­cul­tats que pateix.

La inau­gu­ració de la 35 ena edició ha anat a càrrec d'Eugeni Perea. El doc­tor en Història Moderna i actual cap de l'Arxiu de la Dipu­tació de Tar­ra­gona ha repas­sat la història de la fira al llarg de la història, i n'ha remar­cat la seva "funció cata­lit­za­dora d'interes­sos comer­ci­als i soci­als" al poble, a la comarca i al ter­ri­tori. També ha asse­nya­lat els punts d'inflexió de la mos­tra amb la intro­ducció de la maquinària, pri­mer, i quan fa 35 anys es torna monogràfica i cen­trada en l'ave­llana. L'èxit de la mos­tra l'ha atribuït a "la pro­fes­si­o­na­li­tat dels page­sos de Riu­doms". "No és un elogi gratuït", ha afe­git recor­dant els pre­mis que arreu han reco­llit sem­pre els agri­cul­tors de la vila.

Abans del seu dis­curs, s'ha ator­gat el premi de Fira de l'Ave­llana 2015 al gremi de for­ners i pas­tis­sers de Riu­doms per la seva labor en la pro­moció de l'ave­llana.

La notícia com­pleta a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia