Les Franqueses encarregarà un estudi independent sobre el funcionament de les càmeres als semàfors
El ple rebutja una moció que en demanava la supressió immediata
L’Ajuntament de les Franqueses encarregarà un estudi a una empresa independent sobre el funcionament integral del sistema de control semafòric amb càmeres que es va implantar a principis d’any a tres punts del municipi i que ha provocat una forta polèmica.
El grup del govern municipal de CDC es va adherir a una moció que havien presentat, en el ple de dijous passat, els tres grups principals de l’oposició, Imaginem, el PSC i ERC, que sumen una majoria absoluta del consistori. També s’hi va afegir l’únic regidor del PP. Només es va abstenir el regidor de Convergència per les Franqueses, Francesc Torné.
En la moció es diu que el sistema ha generat seriosos dubtes del seu funcionament i, en conseqüència, un malestar entre la ciutadania de les Franqueses i de municipis veïns. També apunta que la regulació del sistema ha estat incorrecta al seu inici, com ho demostren els decrets d’alcaldia i l’acord de la Junta de Govern del 7 de maig, que estableix la retirada de sancions. La moció també insta el govern a fer una correcta senyalització del sistema amb una especial cura a evitar que objectes impedeixin la visualització, així com garantir-la en totes les franges horàries, condicions de llum i atmosfèriques. En el cas que l’estudi demostri que hi ha errors en el sistema, la moció diu que s’aturi temporalment, es corregeixin els defectes i s’anul·lin d’ofici totes les sancions imposades.
La moció pretén donar seguretat a la ciutadania. La implantació del sistema ha estat caòtica. Un període d’implantació provisional de tres mesos sense sancionar ho hauria evitat, va dir el regidor d’Imaginem Àlex Vega. Per ERC, la regidora Francesca Masclans va destacar que els mateixos informes inicials de la Policia Local advertien que el sistema provocava confusió i representava un risc en la circulació, i que el fet que CiU se sumés a la moció demostra que admet els seus errors.
L’alcalde, Francesc Colomé, va insistir que amb les modificacions que es van fer en les primeres setmanes el sistema ja no genera confusió i que l’empresa que ha instal·lat el sistema té tots els certificats legals. L’empresa té tots els certificats que ha de tenir, però no podem dir que no al fet que una empresa externa faci un estudi.
REBUIG A LA SUPRESSIÓ DEL SISTEMA
El ple va rebutjar amb els 12 vots de CDC, el PSC, ERC i el PP una altra moció, presentada per CpF, que demanava la supressió immediata del sistema i la rescissió del contracte amb l’empresa que el gestiona. Els quatre regidors d’Imaginem es van abstenir.
Francesc Torné va afirmar que el sistema és evident que no ha funcionat, i va afegir que l’empresa responsable ha cobrat amb escreix els diners que hi ha invertit. Va recordar que altres municipis, com Santa Eulàlia, han suprimit el sistema i va demanar que s’adoptin mesures per pacificar el trànsit que no comportin sancions. En aquest punt, Joan Antoni Marín, del PSC, va assegurar que quan es va implantar el sistema no va ser amb afany recaptatori.
El regidor de Seguretat Ciutadana, Ferran Jiménez (CDC), va destacar que el sistema ha tingut un efecte positiu. S’ha pacificat el trànsit. El que no podem permetre és que no es compleixin les normes. Rafael Bernabé, d’Imaginem, es va mostrar partidari de canviar el tipus dels semàfors que estan sempre en ambre intermitent i que només es posen en vermell quan un vehicle supera la velocitat màxima. Volem semàfors convencionals, vermell, ambre i verd. Són molt més clars, va dir. I va afegir que el sistema es va implantar amb nocturnitat i traïdoria, perquè molts conductors se’n van assabentar quan ja els havien posat diverses multes. L’alcalde, Colomé, va admetre que fins al 18 de març el sistema generava dubtes i per això es va canviar, però, com diu el cap de policia, els semàfors no s’han d’entendre, s’han de respectar. A la gent que li van venir diverses multes de cop només se n’hi ha cobrat una i només se li han retirat els punts d’una.