Osona/Ripollès

El Sunset Empordà recupera l’esperit de l’U-zona Reggae a Torelló aquest cap de setmana

Ha començat aquest dijous i acaba dissabte, amb mig centenar de grups.

  • VÍDEO: 211550

Han passat 13 anys des de la darrera edició de l’U-Zona Reggae i Torelló s’ha retrobat des d’aquest dijous amb els ritmes d’arrel jamaicana. El Sunset Empordà, un festival que ha peregrinat durant tres anys per diversos llocs de les comarques de Girona, s’instal·la a Torelló amb la intenció de quedar-s’hi i de convertir-se en hereu de la ja mítica cita rastafari. Des d’aquest dijous i fins dissabte, una cinquantena de grups i sound systems actuaran a la zona del Pavelló, en un recinte on tindran lloc també activitats culturals i lúdiques, amb una zona d’acampada.

Ricard Ricky Valls, un dels responsables de l’organització, explica que van contactar amb persones que havien format part de l’organització de l’U-Zona Reggae i “ens van dir que Torelló havia quedat orfe d’aquell festival; ens hem ajuntat amb ells i hem tirat endavant”. En els preparatius han comptat amb el suport de Joan Señé, qui va ser un dels impulsors de l’U-Zona Reggae i altres persones que van formar part d’aquell esdeveniment.

L’espai del festival compta amb dos escenaris: el principal (Pirate Isle), situat a tocar mateix del pavelló, i un altre més petit (Apache Dub). “En aquest segon també hi ha caps de cartell, però que hi encaixen més bé pel tipus de producció que porten.” Les actuacions comencen aquí a primera hora de la tarda, mentre que l’escenari gran arrenca al vespre. El públic pot accedir a tot el recinte amb una entrada de 9 euros per als tres dies, i un suplement de 3 euros si utilitza la zona d’acampada. Com que és la primera experiència, els organitzadors no saben quina pot ser l’assistència, però “entre 2.000 i 2.500 persones seria la quantitat que volem”.

Sunset Empordà va néixer gairebé per casualitat, arran d’una festa muntada “per uns amics que vàrem anar a punxar en una platja” a Portbou, explica Ricky Valls. D’això en fa quatre anys. L’Ajuntament els va demanar que l’any següent ho organitzessin com a festival “i vàrem morir d’èxit; esperàvem 300 persones i en van venir més de mil?”. L’any 2013 van traslladar-se a Palamós, però l’experiència no va ser gaire bona: “Veníem d’un espai natural i vàrem anar a parar enmig del port.” Finalment, l’any passat el Sunset s’havia de fer a Darnius (Alt Empordà), a tocar de l’embassament de Boadella. Quan ja estava tot a punt, les queixes dels veïns per la celebració d’un festival anterior al mateix lloc, l’Inertia, van fer que l’Ajuntament suspengués el Sunset. Fins i tot l’alcalde de Darnius va reconèixer que havien pagat “justos per pecadors”. Ara el Sunset espera trobar a Torelló el lloc definitiu on arrelar: “El lloc ens ha encantat, però dependrà de com vagi aquest any”, afirma Belén Gutiérrez, també membre de l’equip organitzador. L’Ajuntament de Torelló també està a l’expectativa i, d’entrada, ha decidit donar facilitats al Sunset. En la presentació del Festus, el més de juny passat, la regidora de Cultura, Núria Güell, va explicar que hi col·laboraria aportant infraestructura.

La primera jornada del Sunset arrencava aquest dijous amb el xilè Don Camilo com a proposta principal, compartint escenari amb, entre d’altres, Payoh Soulrebel, madrileny establert a València i figura emergent entre les veus del reggae estatal. En la programació de divendres, destaca Chalart 58, proposta personal del bateria Gerard Casajús (La Kiny Beat, Radio Bemba) en la línia dels sound system jamaicans. L’estrella de dissabte serà el sound system francès Soul Stereo.

L’organització posa èmfasi en el fet que “aquest és el festival dels grups i sound systems locals”, a part de les figures internacionals. Així no hi faltaran els osonencs Fire Warriors –dissabte al Pirate Isle, passada la mitjanit– un sound system creat fa 12 anys a Balenyà i dels més coneguts a l’escena reggae catalana. Els segueixen els passos els manlleuencs Hi-Light (Jordi HiGrade i Ricky G.), també a l’escenari principal, divendres a les 3 de la matinada.

“El Sunset no és només música”, diu Belén Gutiérrez. Per això al recinte i amb el paraigua de Sunset Culture hi haurà xerrades sobre l’evolució del sound system a l’escena espanyola o la història de l’ska, projeccions de documentals i altres activitats. El festival es trasllada també al nucli de Torelló per “ficar-nos al poble”, diuen els seus promotors. Així, divendres actuarà el monologuista Víctor Parrado a la plaça Vella i es podrà veure l’espectacle d’improvisació Improcedentes a la plaça Nova. Dissabte es proposa circ per a adults amb Carlinhos Clown i pintura ràpida amb Carlos López. Al recinte del festival hi haurà tota mena de serveis i ofertes, des del Sunset Kids per als més petits fins a un singer contest, un concurs de cantants. “És una bona manera d’acostar-se a tota aquesta cultura”, diuen.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.