Torna el rei Jaume I

El calendari fester valencià d'octubre inclou commemoracions que recorden l'arribada del rei conqueridor

Les escoles i centres educatius celebren l'arribada de Jaume I i la festivitat del 9 d'Octubre.

El mes d'octu­bre suposa per al País Valencià un temps d'efer­vescència fes­tiva i de clar con­tin­gut naci­o­nal. Enguany fa vuit-cents un anys del nai­xe­ment del rei Jaume I i set-cents sei­xanta nou que es va recu­pe­rar el regne de València per a la cul­tura cris­ti­ana del segle XIII.

Amb aquest motiu, cada any, hi ha un bon gra­pat de loca­li­tats, viles i ciu­tats valen­ci­a­nes que com­me­mo­ren aquesta cir­cumstància amb cele­bra­ci­ons i fes­tes de Moros i Cris­ti­ans. Unes fes­tes que s'adap­ten per­fec­ta­ment no sols a l'efemèride local, sinó també a l'oro­gra­fia i la geo­gra­fia en què es desen­vo­lupa.

La sim­bo­lo­gia de la festa no pot ser més posi­tiva: antics ene­mics irre­con­ci­li­a­bles des­fi­len avui junts en un ambi­ent de gat­zara fes­tiva i eufòria ciu­ta­dana. Això és una adopció lúdica de l'alte­ri­tat insòlita en tot el pla­neta. Una evo­lució sem­blant a la que pot pro­duir-se en altres mani­fes­ta­ci­ons folklòriques escam­pa­des arreu del país i que figu­ren enfron­ta­ments bèl·lics pas­sats.

La festa, però, conté alguns ele­ments que caldrà esme­nar perquè poden ferir la sen­si­bi­li­tat reli­gi­osa dels musul­mans, i així és com ho han entès, no sense força con­trovèrsia, a Benei­xama o Bocai­rent.

Els Moros i Cris­ti­ans al País Valencià han gau­dit, durant les tres dar­re­res dècades, d'una expansió ter­ri­to­rial només com­pa­ra­ble a la per­pe­trada per les Falles de Sant Josep en les dècades pre­ce­dents. No obs­tant això, s'ha de con­ve­nir que aquesta festa és una repre­sen­tació lúdica d'aquell con­cepte de xoc entre civi­lit­za­ci­ons vis­cut durant el segle XIII.

El Cam­pe­llo és, en aquest sen­tit, un exem­ple d'inte­gració de la festa al seu pro­grama glo­bal i, per les dates dels pri­mers dies del mes d'octu­bre, viu amb inten­si­tat la con­questa del regne de València.

De fet, a par­tir del dia 8 d'octu­bre, el nucli antic de la vila es tras­llada a l'edat mit­jana amb la ins­tal·lació d'un mer­cat medi­e­val a la plaça de la Cons­ti­tució, que li fa de deco­rat i que tras­llada els visi­tants a aque­lla època.

Dins d'aquest llarg cap de set­mana que s'ini­cia el 8 d'octu­bre, hi ha cor­re­focs, mas­cle­ta­des, vol­teig de cam­pa­nes i des­per­ta­des, expo­si­ci­ons i con­certs de música. S'hi viu l'arri­bada del rei Jaume I amb una pro­cessó cívica en què es fa una bai­xada solemne de la senyera i s'hi dis­pa­ren sal­ves d'honor, amb dis­curs ins­ti­tu­ci­o­nal, acte religiós a l'església prin­ci­pal i una dansa a càrrec del grup local La Sal­passà.

Tam­poc no s'oblida el cos­tum de la moca­dorà, con­sis­tent a fer un regal dolç a base de figu­res mas­sapà a la per­sona esti­mada i que recorda l'entrada del rei con­que­ri­dor a la ciu­tat de València.

Aques­tes fes­tes d'octu­bre del Cam­pe­llo dis­po­sen també de cam­pa­ments moro i cristià a la platja del car­rer la Mar. Uns cam­pa­ments que res­ten plan­tats fins al 12 d'octu­bre, moment en què a les set del matí s'hi fa l'albi­ra­ment de la flota sarraïna, s'ence­nen els focs d'alarma vora mar i a la torre de la Illeta i s'hi mou una caval­cada d'avís per part dels genets del bàndol cristià, men­tre es viu una pri­mera incursió de les fila­des mores dins el cam­pa­ment.

Segui­da­ment, i també en aques­tes pri­me­res hores del dia, les tro­pes sarraïnes apa­rei­xen als vai­xells i arri­ben a fer el desem­bar­ca­ment a la zona, men­tre s'hi remou una recre­ació rea­lista d'una bata­lla d'arca­bus­se­ria, que es per­llonga en el temps fins al moment en què arri­ben el capità cristià i moro i es pro­du­ei­xen enfron­ta­ments dels exèrcits amb llui­tes a cavall i a peu.

El cas­tell de la vila s'apro­fita d'aixo­pluc del bàndol cristià i s'obre un parèntesi de pau fins que a la tarda s'orga­nitza l'entrada de moros i cris­ti­ans, a base de música, color i festa.

Dimarts 13 d'octu­bre hi ha diana fes­tera i a les 10 del matí es munta l'alardo d'arca­bus­se­ria que anun­cia l'arri­bada de l'ambai­xa­dor del bàndol moro per a inten­tar recu­pe­rar la ciu­tat. La ves­prada s'ocupa amb una nova entrada dels dos bàndols fes­ters i l'endemà es torna a repe­tir el pro­grama, però en aquesta ocasió amb els fes­ters cris­ti­ans com a pro­ta­go­nis­tes.

Final­ment, el dia 15 d'octu­bre hi ha una des­per­tada i un intens vol­teig de cam­pa­nes per cele­brar la recon­questa de la vila del Cam­pe­llo. S'inclou ací el parèntesi religiós de la festa i al tom­bant del dia es rea­litza l'entrega de les ban­de­res ofi­ci­als al cas­tell fes­ter.

Tot fina­litza amb el des­mun­tatge del cas­tell de la plaça de l'Ajun­ta­ment i, amb aquesta acció, es clou aquesta festa que recull tra­dició, ficció i història, durant uns quants dies en què el Cam­pe­llo es tras­llada a les vivències del segle XIII i torna a la rea­li­tat en aca­bar aquest temps.

Festa pels pobles

Relacionades amb les celebracions del 9 d'octubre hi ha un bon grapat de festes a pobles i ciutats, escampades per la geografia valenciana. D'entre totes elles cal destacar els actes institucionals d'Albaida, Almàssera, Benicarló, Bonrepòs i Mirambell, Borriana, Carcaixent, Castelló de la Plana, Montcada i València.

Hi ha festes de carrer a Elx, el Forcall, Guardamar, Moncofa, Montanejos, Morella, Navarrés, Nules, Pego, Peníscola, Petrer, Rafal, Rossell, Sogorb, Torrevella, València, Vall d'Alba, Vinalesa i Xàbia.

El paratge dels Banys de la Reina

Situats en una xicoteta península als peus de la torre de guaita, hi ha uns jaciments arqueològics que són dels més importants de la Mediterrània perquè han acollit civilitzacions ben diverses. Han estat trobades en aquest indret peces d'època ibèrica, romana i àrab. Manté aquest nom perquè, segons la tradició oral, eren els banys d'una reina mora que tenia el palau a la rodalia i cada estiu prenia els banys en aquesta construcció.

Cales petites i platges belles

Hi ha al Campello nombrosos llocs d'interès des del punt de vista paisatgístic. Hi ha cales petitones i boniques platges dins el seu terme municipal, sense oblidar l'entorn natural del conjunt que convida a fer bones passejades, descobrir rutes i restes arqueològiques i degustar la rica gastronomia fonamentada en el mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.