Societat

Societat

Plantació de vinya al Bisaura

L'americà que fa vi a Osona

El nord-americà Brad Call ha rehabilitat el Manso de Clarella i espera produir-hi 30.000 ampolles cada any

Després d'arreglar la casa i plantar els ceps, el seu somni és ara construir-hi una bodega

És un pro­jecte amb un toc romàntic, però com a espe­ci­a­lista en màrque­ting que és, el nord-ame­ricà Brad Call veu la pos­si­bi­li­tat de pro­duir fins a 30.000 ampo­lles de vi cada any a Santa Maria de Besora (Osona). Fa gai­rebé dos anys que va com­prar-hi la finca de Clare­lla, “perquè bus­cava una casa al bosc al vol­tant de Bar­ce­lona” i li “encan­tava” aquesta zona”, explica. L'afició pel vi li ve dels anys que ha tre­ba­llat a Europa i, espe­ci­al­ment, a França, però té clar que el que vi que vol fer serà de vari­e­tats de raïm espa­nyo­les. Després té la intenció de ven­dre'l als Estats Units, on el francès és el més dema­nat. Call n'és cons­ci­ent i per aquest motiu espera fer forat en el mer­cat amb "tècni­ques de màrque­ting inno­va­do­res", que també uti­lit­zarà per con­tra­res­tar el que fet que el Bisaura no està inclòs en cap deno­mi­nació d'ori­gen.

Parla de vari­e­tats com la d'ull de lle­bre i l'albariño, i l'opció de fer tant vi negre com vi blanc. Comenta que el que estan bus­cant “és un raïm que pugui madu­rar en menys temps que a altres llocs, perquè aquí per la cli­ma­to­lo­gia el procés de madu­ració és més curt”. Sap que hi havia hagut vinya abans de la fil·loxera i també que el canvi climàtic –fa més calor on abans feia més fred– con­ver­teix “aquesta zona en bona per pro­duir vi”. Dis­po­sarà, per com­pro­var-ho, de 4,4 hectàrees de ter­reny.

Un cop res­tau­rada la casa –sobre­tot per dins– i plan­tats els ceps –ho farà els pri­mers mesos de l'any que ve– el següent pro­jecte és cons­truir una bodega. “Ho farem els pro­pers dos anys. Hi ha temps, perquè el vi en neces­sita entre tres i cinc per repo­sar”, afirma. Pretén pro­duir-ne prop de 30.000 ampo­lles cada any. Con­fessa que en vol apren­dre, del món del vi. “Espero no per­dre-hi diners, però tam­poc no ho faig per gua­nyar-ne molts. És un somni per­so­nal.” Un desig afe­git a una inversió milionària a Santa Maria de Besora.

Impacte econòmic al Bisaura

Brad Call parla de les refor­mes que ha fet tant a l'inte­rior com a l'exte­rior de la finca i posa noms als ope­ra­ris que se n'han encar­re­gat. I és que la inversió de reha­bi­li­tar el Manso de Clare­lla ha supo­sat feina per als indus­tri­als del Bisaura. “El fus­ter és de Vidrà; el llau­ner i el de la maquinària, de Sant Quirze; el paleta, de Besora...”. Ho diu l'alcalde de Santa Maria de Besora, Camil Adam, que con­si­dera que és un petit però “impor­tant” impacte econòmic per a la zona. També creu que el fet de fer un vi a la població els pot “donar a conèixer” i recorda, com Call, que ja n'hi havien hagut, de vinyars. “Les Vinyes, que és el nom d'una casa, es diu així perquè en con­re­a­ven”, hi afe­geix.

Tot i que hi ha molta docu­men­tació per­duda, les pri­me­res dades del mas que ha com­prat Call són de l'any 1245. Sem­bla ser que ori­ginària­ment es deia Puja­lons. A mit­jan segle XVI va aga­far el nom de Clare­lla, quan una de les pubi­lles es va casar amb un Clare­lla. Les actu­a­ci­ons més impor­tants al mas daten del 1846 a la casa prin­ci­pal, i poc després es va cons­truir la cape­lla, el 1892, i una casa de maso­vers, el 1898. Va dei­xar de ser de la família a mit­jan segle XX i amb la venda es va divi­dir part de la finca. Fins ara, la casa tenia 16 habi­ta­ci­ons, que amb la reforma s'han reduït a nou. També se n'han redis­tribuït els espais, per adap­tar totes les zones a la vida fami­liar.

Serà el segon cas d'Osona
La primera incursió en la producció de vi a Osona, després que cap al 1900 la fil·loxera condemnés a desaparèixer aquest cultiu, la va fer Enric Riera el 1989, amb dues hectàrees a la masia Vila-Rasa de Taradell. Ara ja s'hi produeixen al voltant de 5.000 ampolles, en funció de l'anyada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia