Una vida per la literatura
Josep Miró ha estat un apassionat de l’escriptura des de petit. Amb 88 anys, aquest camprodoní d’adopció ha escrit el seu primer llibre Des de les valls de Camprodon’.
Per a tot sempre hi ha una primera vegada. Aquest és el cas de Josep Miró, que amb 88 anys ha publicat el seu primer llibre titulat Des de les valls de Camprodon, un recull d’escrits a manera de retalls de novel·la històrica. A Miró sempre li ha agradat llegir i això ha derivat en una passió des de ben petit per l’escriptura. L’autor del llibre explica que fa tres anys, el responsable de l’editorial Gra de Fajol de Setcases, Miquel Perals, en saber que tenia molts textos escrits va demanar-li que els hi deixés llegir. Un cop vist tot el material, Perals va decidir que aquells relats s’havien de publicar. El resultat final va sortir a la llum el juliol passat en forma de llibre. Una obra dividida en quatre seccions ben diferenciades, on a través de personatges i zones concretes de la vall, l’autor narra diverses històries com són els capítols sobre el racó poètic i les llegendes del Pirineu o el del relat històric imaginari de la Catalunya del segle XV.
Aquest camprodoní d’adopció pràcticament no va poder anar a col·legi per culpa de la guerra. Amb només 15 anys va començar a treballar de grum a l’hotel Rigat de Camprodon. Vestit totalment de verd i amb els característics botons daurats, la seva feina consistia a pujar les maletes a les habitacions i fer encàrrecs per als senyors que s’allotjaven a l’hotel. Sovint, Miró feia una jornada que s’allargava de les 8 del matí fins a la 1 de la matinada. Per tant, no tenia temps d’escriure res, però això va canviar quan va començar a treballar de fuster. Al cap dels anys, aquests textos escrits en el seu temps lliure s’han traduït en un llibre d’unes 230 pàgines. Se n’han venut força exemplars, i això que no n’he tret cap mena de benefici econòmic, comenta satisfet l’autor de l’obra.
Un llibre que molta de la gent que l’ha llegit, curiosament, ha dit a Miró que parla molt més de la Garrotxa que no pas de la vall de Camprodon. Un fet que l’autor justifica dient que ell ha anat moltes vegades d’excursió per aquella zona i, segons ell, és un lloc més fronterer i de contraban a diferència de la vall camprodonina. En aquests moments, Miró ja té pendent la publicació d’un altre llibre que parlaria de tot el que ha desaparegut al municipi aquests anys, com hostals, fàbriques o ferrers.