Societat

Partits i entitats demanen que Lleida aculli refugiats

Negocien l'adhesió de la ciutat a la xarxa de poblacions disposades a ajudar els desplaçats per les guerres

La Creu Roja rep enguany a Ponent 27 peticions d'asil per part de desplaçats per guerres

Lleida va fer ahir el primer pas per participar en l'onada solidària de suport i acolliment als refugiats de les guerres i, especialment, de Síria. Grups municipals i entitats es van reunir ahir per primera vegada per buscar un acord i aconseguir que Lleida s'adhereixi a la xarxa de ciutats refugi de Catalunya.

En la trobada hi van participar representants de CiU, ERC, Ciutadans, el Comú i la Crida, mentre que el PP va declinar la invitació, cosa que, segons Carles Vega, d'ERC, demostra que “només fan seguidisme i defensa del govern estatal”. El PSC tampoc no hi va assistir, però ha inclòs en l'ordre del dia de la comissió d'atenció a les persones el debat sobre aquesta adhesió, i l'oposició creu que serà viable un acord.

D'aquesta manera, Sergi Talamonte, portaveu del Comú, explicava que l'objectiu és que la Paeria i el seu alcalde liderin el suport de la ciutat en els socors a refugiats. El segon objectiu és començar a treballar per preparar la ciutat per acollir aquestes persones desplaçades de casa seva, les seves ciutats i països. Per a aquest acolliment caldria disposar de pisos i també trobar famílies acollidores, per exemple. No obstant això, els mateixos impulsors explicaven que han de ser els experts els que han de determinar què s'ha de fer, i que políticament només s'ha d'impulsar la solidaritat de la ciutat. En la pròxima comissió, prèvia al ple, també es vol que hi diguin la seva en aquest projecte membres d'Acnur, la Creu Roja, el Col·legi d'Advocats, l'Oficina de Cooperació de la UdL, Càritas o la Coordinadora d'ONG, segons va dir Cristina Simó, regidora de CiU.

La Creu Roja ha rebut enguany un total de 27 peticions d'acolliment per part de refugiats de guerra. Es tracta sobretot de persones procedents d'Ucraïna i Mali, i ara s'hi afegeixen cinc persones procedents de Síria, segons van assenyalar ahir responsables d'aquesta organització solidària a Lleida Televisió.

Talamonte també va fer una crida perquè es pressioni el govern estatal, ja que és qui ha de buscar el suport legal per al rescat de refugiats ampliant les quotes.

A Ponent, per ara, també hi ha una demanda a l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Perelló, perquè Tàrrega sigui ciutat refugi. En els dies vinents hi haurà reunions per crear aquesta xarxa, en què ja han anunciat que hi volen ser Barcelona, Terrassa, Sabadell, el Prat de Llobregat, Igualada, Tarragona o Berga, entre altres.

LA XIFRA

5
sol·licituds de refugiats sirians
ha rebut enguany la Creu Roja de Lleida.

El govern liderarà la resposta

La vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, presidirà dilluns vinent al Palau de la Generalitat una reunió amb institucions i entitats de suport a persones refugiades per tal de consensuar una resposta conjunta des de Catalunya al drama migratori que es viu a Europa, especialment arran de l'èxode de ciutadans sirians que fugen de la guerra.

En la reunió hi participaran les quatre diputacions catalanes, així com les dues entitats municipalistes –Associació Catalana de Municipis i Comarques i Federació de Municipis de Catalunya– i l'Ajuntament de Barcelona. També hi assistiran representants de diversos departaments de la Generalitat, els més implicats en aquest projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.